xcounter
#

Mark VI для українських ВМС можуть отримати протикорабельні ракети ВGM-176В Griffin

2299
ВGM-176В Griffin
ВGM-176В Griffin

В США заявили, що оцінюється можливість озброїти патрульні катери Mark VI для України зброєю, яка матиме більшу вогневу потужність.

Командування ВМС ЗС України розглядає варіанти посилення бойового потенціалу, зокрема за рахунок використання протикорабельних крилатих ракет, в тому числі, іноземного виробництва. Днями у США заявили, що оцінюється можливість озброїти патрульні катери Mark VI зброєю, яка матиме більшу вогневу потужність.

США оцінюється можливість озброїти патрульні катери Mark VI для України зброєю

Зокрема передбачається, що американські катери, які мають надійти до складу національного військового флоту, оснастять ракетними комплексами малої дальності для знищення цілей противника. Мова йде про малогабаритні протикорабельні ракети типу ВGM-176В Griffin (хоча на катери також можуть встановлюватися малогабаритні ракети Hellfire). Крім того, додатково на Mark VI планується встановлення систем управління та самонаведення ракет на цілі.

Читайте також: Конгрес США повідомили про плани продажу Україні 16 катерів Mk VІ

ВGM-176В Griffin є легким високоточним боєприпасом, розробленим американської компанією Raytheon спільно з ВМС США. Катерна версія з ракетами Griffin B має позначення Mk 60. До складу комплексу, крім пускових установок, входить електронно-оптична система виявлення, цілевказівки і підсвічування FLIR Systems BRITE Star II.

Запуск ракети Raytheon ВGM-176B Griffin B (Block II) зі сторожового катера ВМС США РС 5 Typhoon типу Cyclone в Перській затоці. Березень 2014 року

ВGM-176В Griffin цілком достатньо, щоб знищити невеликий катер чи малотоннажний корабель противника. Тим не менш, за умов професійного та тактично грамотного бойового застосування ці ракети здатні становити загрозу й для значно більших кораблів, наприклад для корвета чи фрегата.

Ракети типу ВGM-176В Griffin не є конкурентами вітчизняних протикорабельних крилатих ракет "Нептун", адже перебувають в іншій ніші бойового застосування. У них різні характеристики та призначення. Griffin використовуєтьсяв прибережній зоні і має дальність стрільби 20 км, а "Нептун" діє на відстані до 280 км - це акваторія Азовського та Чорного морів, включаючи виняткову (морську) економічну зону України.

Сторожові катери ВМС США типу Cyclone з 2014 року оснащуються ракетами ВGM-176В Griffin

Відомо, що низка сторожових катерів ВМС США типу Cyclone, що знаходяться в складі американського 5-го флоту в Перській затоці, у 2014році отримали на озброєння ракети Raytheon ВGM-176B Griffin B (Block II). Ними були оснащені катера РС 5 Typhoon, РС 6 Sirocco, РС 10 Firebolt і РС 11 Whirlwind. Оснащення цих катерів комплексами Griffin B було розпочато в кінці 2013 року і завершено в березні 2014 року, а 18-20 березня того ж року з катерів були проведені успішні практичні ракетні стрільби в Перській затоці.

Читайте також: Представник Пентагону: Ми зацікавлені в тому, щоб озброїти українські патрульні катери ракетами (відео)