xcounter
#

Литва хоче подарувати Україні навчально-бойовий Albatros L-39ZA

1920
Навчально-бойовий літак Albatros L-39ZA ЗС Литви у 2017 році
Навчально-бойовий літак Albatros L-39ZA ЗС Литви у 2017 році

Літак був визнаний непридатним для експлуатації литовськими ЗС, через поломку двигуна АІ-25. Однак для України це не є проблемою, оскільки двигуни цього типу розроблені на ДП "Івченко-Прогрес" та серійно виготовляються на АТ "Мотор Січ"

Згідно з проектом міністерства оборони Литви, навчальний літак Albatros L-39ZA, що належить збройним силам цієї країни, має бути безоплатно переданий у власність українській армії.

Наказом командувача Збройних сил Литви у квітні цього року літак був визнаний непридатним для використання, повідомило місцеве видання Lrytas.LT.

Читайте також: Авіатори готуються до державних випробувань модернізованого літака Су-27УП2М
Навчально-бойовий літак Albatros L-39ZA ЗС Литви у 2010 році
Навчально-бойовий літак Albatros L-39ZA ЗС Литви у 2010 році

"Наразі його консервують та відновлюють кожні шість місяців, щоб не допустити руйнування літака. У квітні 2021 року літак був виведений з експлуатації", – сказав представник армії Литви Гінтаутас Чуніс.

Albatros L-39ZA ЗС Литви у 2004 році
Albatros L-39ZA ЗС Литви у 2004 році

Загалом Литовська армія мала на озброєнні два літаки такого типу. Перший з них у 2011 році зіткнувся в повітрі з французьким винищувачем Mirage 2000 й після падіння не експлуатується. Своєю чергою, другий L-39ZA стоїть на землі з 2019 року внаслідок поломки двигуна.

L-39
Перший литовський L-39 у 2011 році впав у болотистій місцевості за три милі від авіабази Зокняй на півночі Литви

Однак для України така поломка великої проблеми не створює, оскільки двигуни АІ-25 для цих чеських літаків розробили та випускають, ще з радянських часів в Запоріжжі.

ТРД AI-25TL
ТРД AI-25TL

Albatros L-39ZA має більш міцне шасі та збільшене корисне навантаження у порівнянні з першими літаками цієї моделі. Крім цього, "Елка" цього типу оснащена авіаційною пушкою ГШ-23Л та чотирма зовнішніми пілонами для використання ракет класу "повітря-повітря".

Л-39
ПС ЗСУ постійно використовують наявні Л-39 для підготовки пілотів

Повітряні Сили ЗСУ мають на озброєнні близько трьох десятків літаків L-39 різних типів. Вони є основним навчальним літаком Повітряних сил й постійно використовуються при підготовці пілотів бойової авіації ПС ЗСУ.

Читайте також: ​Bayraktar TB2 ВМСУ вилетів на чергування під час навчань армії та флоту США у Чорному морі