xcounter
#

Літаки C-130J і C-17 можуть стати "вантажівками" з важким озброєнням

904
"Палетовані боєприпаси" будуть скидати з військово-транспортних літаків
"Палетовані боєприпаси" будуть скидати з військово-транспортних літаків

Повітряні сили США провели два успішних випробування "палетованих боєприпасів", призначених передусім для літаків C-130J і C-17

Військово-транспортні літаки, такі як C-130J Super Hercules і C-17 Globemaster III, можуть стати "вантажівками" з важким озброєнням, які здатні скидати з повітря велику кількість боєприпасів. Реалізація цієї ідеї має забезпечити можливість збільшення кількості ударної авіації завдяки перетворенню військово-транспортного літака в бомбардувальник.

C-130 военно-транспортный самолет
Невдовзі цей літак може перетворитися з військово-транспортного в бомбардувальник

Нові "палетовані боєприпаси" створюються у рамках проєкту CLEVER. Власне снаряд матиме чотири стабілізатори та обтічну конструкцію. Загалом механізм буде працювати за традиційною схемою: палета з боєприпасами скидається з літака за допомогою парашуту. При її перевороті в повітрі боєприпаси переходять в режим вільного падіння.

Читайте також: Шведи вирішили продати нові літаки ДРЛВ Erieye 2000 таємному покупцю
С-17 военно-транспортный самолет
Замість вантажу – боєприпаси

Технологія була продемонстрована в січні 2020 року, коли MC-130J тричі скидав імітовані "палетовані боєприпаси" на полігоні Dugway, штат Юта. Аналогічна демонстрація була проведена і в лютому 2020, але вже з літаком C-17.

МС-130
Два "палетовані боєприпаси" скидаються з літака MC-130J Commando II, початок 2020 року

Надалі розробники планують створити удосконалені форми імітованих боєприпасів, а також повнорозмірне озброєння з боєголовкою та системою наведення.

Читайте також: МіГ-29 та Су-27 ПС ЗСУ вперше супроводжували бомбардувальники B-1B над Чорним морем (відео)