xcounter
#

"Кукурудза" для Tomahawk: американська ракета може отримати нове біопаливо

619
Ракета Tomahawk може отримати нове біопаливо. Фото: ВМС США
Ракета Tomahawk може отримати нове біопаливо. Фото: ВМС США

Нове біопаливо для Tomahawk буде безпечним для використання й не вплине на зменшення потужності ракети

Дослідники американської лабораторії в Лос-Аламосі розробили нове ефективне біопаливо для ракетного озброєння. Воно має замінити реактивне паливо JP-10, на якому сьогодні працюють двигуни крилатих ракет Tomahawk. Наразі дослідники проводять випробування створеного ними альтернативного палива на двигунах цих ракет.

ракета Tomahawk
Тестовий запуск ракети у 2019 році. Фото: міністерство оборони США

Особливість біопалива полягає в тому, що для його створення розробники використали кукурудзяну біомасу (кукурудзяні висівки). Однак повний склад цього палива тримають в секреті. Як стверджують розробники, з новим біопаливом ракета матиме ту саму потужність, що й з JP-10.

Читайте також: "Чорний шершень": крутий безпілотник, який не продають Україні

Наразі США мають близько 4000 ракет Tomahawk з двигунами Williams International F415, які використовують паливо JP-10. За словами дослідників, нове біопаливо буде екологічно безпечним для використання, а постачання сировини для нього будуть менше залежати від волатильності ринку.

Поява нового біопалива може вплинути на ціну JP-10, яка може впасти на 50%. Крім того, якщо біопаливо матиме успіх, його можна використовувати і як основу для роботи двигунів у літаках, вважають розробники.

Читайте також: Екзоскелети як сучасні бойові обладунки: Україна поки що ігнорує цей тренд