xcounter
#

Куди зникли відео з Bayraktar TB2: чи вдалося рашистам знищити ці "бойові пташки"

158545
Куди зникли відео з Bayraktar TB2: чи вдалося рашистам знищити ці "бойові пташки"

Російські пропагандони вже ледь не по третьому колу звітують про "знищений флот українських БПЛА Bayraktar TB2" – відео з цими безпілотниками дійсно стало менше, однак чи означає це, що ворогу вдалося досягти своїх цілей?

Збройні Сили України використовують розвідувально-ударні безпілотники Bayraktar TB2 у війні проти російських окупаційних військ – однак останнім часом відео з ураженням цими "бойовими пташками" ворожої техніки майже не з’являються. Чи означає це, що ворогу вдалося позбивати всі наші БПЛА? У цьому допомагають розібратися аналітики з Deep State.

Але перед тим як перейти до самої суті, варто згадати таке – найбільш активно розвідувально-ударні Bayraktar TB2 використовувалися саме в перший місяць війни – вони знищували ешелони з пально-мастильними матеріалами, відправляли у пекло пункти управління вогнем артилерії і ворожі ЗРК.

За перший місяць війни ці БПЛА ліквідували 57 одиниць ворожого озброєння та військової техніки, знищення більшості яких було зафіксовано на відео чи фото.

Разом з тим, з часом відео з Bayraktar TB2 стали з’являтися набагато рідше. Черговим "гучним успіхом" цих БПЛА стала операція на острові Зміїний, під час якої було знищено ворожої техніки на десятки, якщо не сотні мільйонів доларів. І знову затишшя. Чому так?

Фахівці Deep State називають декілька причин цієї тиші. Перше й найпростіше пояснення полягає в тому, що військові не повинні бути "генераторами" контентом і мають багато інших, важливіших задач.

Друге – Bayraktar TB2 активно знищував цілі, коли ворог був розпорошений, розтягував свої колони на десятки кілометрів, а ППО рашистів не могло надати адекватної відповіді по наших БПЛА. Водночас сьогодні так "спокійно" використовувати ці "пташки" не вийде – ризик втратити безпілотник під час виконання бойового завдання суттєво зріс.

Тобто – якщо раніше Bayraktar TB2 вартістю понад 5 млн доларів міг спокійно знищити ворожий танк за 3 млн доларів, то тепер ці БПЛА краще приберегти для завдання високоточних ударів по дійсно важливих цілях.

У Deep State також нагадують – не варто забувати про те, що основні втрати ворогу Bayraktar TB2 завдав не як ударний засіб, а як розвідувальний – раніше Defense Express розповідав, що цей БПЛА може виявляти цілі на відстані понад 50 км. Тож насправді наші "бойові пташки" нікуди не зникли – вони продовжують виконувати бойові задачі, зокрема допомагаючи нашій "арті" влучно нищити ворога.

Водночас той же приклад зі Зміїним демонструє, що в будь-який момент ці БПЛА можуть вдарити по ворогу, завдаючи йому досить серйозних втрат.

Читайте також: Окупанти перевірять, чи втонуть їх поїзди з боєприпасами на переправі біля Куп’янська