xcounter
#

Іспанія представила концепцію фрегатів наступного покоління зі стелс-технологіями

2410
Модель перспективного фрегата SMART 4000
Модель перспективного фрегата SMART 4000

Головна особливість перспективного корабля – "cтелс"-технології та можливість розширити радіус дії за допомогою широкого застосування безпілотних систем

Іспанська суднобудівна компанія Navantia вперше продемонструвала модель свого перспективного фрегата SMART 4000 на виставці FEINDEF-2021, що з 3 по 5 листопада цього року тривала у Мадриді.

Фрегат
Перспективний європейський фрегат SMART 4000

Щодо ТТХ цього корабля наразі відомо наступне: водотоннажність – 4000 тонн, довжина – 120 метрів. Швидкість, яку може розвивати фрегат – 46 км/год. Екіпаж має становити 70 осіб, у кораблі також буде передбачений високий рівень автономності різних систем. Фрегат нового покоління у базовій конфігурації планують оснащувати гібридною дизель-електричною силовою установкою.

Читайте також: Єгипет отримає від Німеччини шість фрегатів за проектом 20-річної давнини
SMART 4000
Новий фрегат матиме можливість взяти із собою безпілотні літальні апарати

Серед озброєння – 76 мм артилерійська установка та чотири багатофункціональні ПУ на 16 комірок. Фрегат також має отримати РЛС з АФАР. Водночас з палуби на задньої частини літака можна буде запускати різні безпілотні літальні апарати.

Фрегат SMART 4000
Артустановка та ПУ з вертикальним пуском – таким буде озброєння майбутнього фрегата

Цікаво, що представлена на стенді компанія модель була створена на 3D-принтері, що є своєрідним натяком на те, що під час виробництва цього корабля будуть широко використовуватися адитивні технології.

Зазначається, що SMART 4000 має стати масштабованою програмою, своєрідним орієнтиром щодо того, яким компанія бачить флот майбутніх кораблів через декілька десятиліть. Таким чином, на основі першого фрегата компанія планує побудувати низку кораблів різної водотоннажності (від 2000 до 10 000 тонн) та різного призначення.

Читайте також: Голландії знадобилось 3 роки на модернізацію для Португалії фрегата, аналогічного "Сагайдачному"