xcounter
#

Хорватія веде перемовини щодо закупівлі великої партії американських БМП Bradley M2A2 ODS

1398
Бойова машина піхоти М2A2 ODS Bradley зі складу сил армії США у Німеччини, 2013 / Фото: tank-masters.de
Бойова машина піхоти М2A2 ODS Bradley зі складу сил армії США у Німеччини, 2013 / Фото: tank-masters.de

Мова йде про постачання майже 80 бойових машин піхоти та додаткового озброєння й оснащення для них, включаючи майже 2 тисячі ракет TOW різних видів

Днями відбулася online-зустріч між представниками канцелярії прем'єр-міністра, Генерального штабу хорватських збройних сил, міністерства оборони, міністерства закордонних та європейських справ та командувачів видів хорватської армії на чолі з міністром оборони Хорватії Маріо Баножичем з представниками США на чолі із заступником помічника міністра оборони США Лаурою Купер.

Як повідомила прес-служба міністерства оборони Хорватії, однією з основних тем було обговорення пропозиції уряду США щодо можливості оснащення ВС Хорватії БМП Bradley M2A2 ODS.

Читайте також: В Індії обрали модель двигуна для свого нового легкого танка
Хорватія
Online-зустріч між представниками Хорватії та США / Фото: Міністерство оборони Хорватії
Цій зустрічі передувала урядова нарада (пройшла 28 грудня 2021 року) під головуванням прем'єр-міністра Хорватії Андрія Пленковича з питання про інвестиції та оснащення хорватських збройних сил з особливим акцентом на американську пропозицію щодо оснащення їх бойовими машинами піхоти Bradley.
Хорватія
Передноворічна урядова нарада на якій було обговорене питання щодо придбання БМП Bradley M2A2 ODS / Фото: Міністерство оборони Хорватії

Міністерству оборони та Генеральному штабу Хорватії було запропоновано надати додаткові роз'яснення щодо цієї пропозиції, як довгострокової вигідної інвестиції для хорватської армії, повідомила прес-служба оборонного відомства.

Bradley M2A2
Перша M2A2 Bradley була поставлена в армію США у 1988 році. Версія M2A2 ODS з'явилася після проведення операції "Буря в пустелі"

За наявною інформацією, наразі мова йде про закупівлю 76 БМП Bradley M2A2 Operation Desert Storm (ODS). В цю партію також входить придбання 84 кулеметів M240, 1119 ракет TOW 2A RF, 108 ракет TOW 2B RF, 500 TOW BB та іншого додаткового озброєння, боєприпасів й компонентів.

Bradley M2A2
БМП Bradley M2A2 ODS у "розрізі"

Крім цього, хорвати мають отримати запчастини для БМП, центри обслуговування та ремонту цих машин й відповідно навчений місцевий персонал. Загальна вартість програми становить $757 мільйонів.

Нагадаємо, Bradley M2A2 має покращений двигун потужністю 600 кінських сил з гідромеханічною трансмісією HMPT-500-3 та покращену броню, здатну захистити від 30-мм бронебійних снарядів та РПГ. Кількість десанту на борту була зменшена до шести. Після випробувань з бойовими стрільбами було також посилено місця для сидіння та боєукладки. Ці удосконалення збільшили сукупну вагу БМП до 30,5 тонн.

Читайте також: РФ скорочує темпи отримання бронетехніки у 2022 році: "Армата" знову "пролетіла", ставка - на модернізацію радянських танків