xcounter
#

Франції знадобиться 18 місяців, щоб замістити всі передані Україні САУ CAESEAR

3246
САУ CAESAR французької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел
САУ CAESAR французької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але французи стверджують, що виробництво нової самохідної артустановки коштуватиме лише 5 млн євро за одиницю

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорно оголосив, що його відомство дало компанії Nexter замовлення на виробництво 18 нових самохідних артилерійських установок CAESAR NG, для заміни переданих для ЗСУ 18 САУ CAESAR. Про це пише польський портал Defence24.

Лекорно заявляє, що виробництво нових САУ для французької армії коштуватиме усього 85 мільйонів євро, тобто лише по 5 млн євро за одиницю. Але в свою чергу, цикл виробництва однієї нової самохідної артустановки складатиме аж 18 місяців.

Читайте також: Франція почала постачати ЗСУ легку бронетехніку для фронту (відео)
Французькі САУ CAESAR із складу 55-ої окремої артилерійської бригади на фронті, фото – прес-служба Угрупування Об’єднаних Сил ЗСУ

На даний момент збройні сили Франції мають в своєму розпорядженні лише 59 САУ CAESAR, хоча на кінець 2021 року було 77 одиниць.

План на довгострокову перспективу – збільшити кількість "Цезарів" до 109 одиниць. При цьому є дві опції – або усі ці 109 самохідних артустановок будуть виконані у модифікації CAESAR NG, або ж – що у модифікації NG будуть виготовлені лише 50 нових САУ, а інші 59 із наявності французької армії будуть просто вдосконалені до цього рівня. Хоча мінімально необхідна для збройних сил Франції кількість "Цезарів" - 215 одиниць, а оптимально необхідна кількість - 425 САУ (щоб повернутись до боєздатності рівня 1980-х років).

САУ CAESAR французької армії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Самохідна артустановка CAESAR NG має ту ж саму гармату L52 калібру 155 мм, як і в базовій версії.

Відмінності починаються з "екіпажної" частини: потужність силової установки збільшена від 260 к.с. до 460 к.с., оновлене шасі та коробка передач, нова система управління вогнем та зв’язку. Найцікавіша новація – система радіоелектронної боротьби Thales Barage. Окрім французької армії, самохідні артустановки CAESAR у версії NG замовила Литва (18 одиниць) та Бельгія (28 одиниць).

САУ CAESAR Збройних Сил України, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Франція збільшує військовий бюджет на 7%: чому це катастрофічно мало і країна все одно не готова до реальної війни