xcounter
#

До складу ВМСУ включено сьомий МБАК "Гюрза-М" (фото)

2971
Підняття прапору на сьомому МБАК проекту 58155 ("Гюрза-М") P-180 "Костопіль" в Одесі 5 вересня 2020 року
Підняття прапору на сьомому МБАК проекту 58155 ("Гюрза-М") P-180 "Костопіль" в Одесі 5 вересня 2020 року

Катер було прийнято після завершення всіх етапів заводських та державних випробувань

Офіційна церемонія прийняття нового малого броньованого артилерійського катера проекту 58155 ("Гюрза-М") відбулася у суботу, 5 вересня ц.р., в Одесі за участю командувача ВМС ЗСУ контр-адмірала Олексія Неїжпапи.

Олексій Неїжпапа подякував екіпажам катерів та кораблів за їх роботу і свідомий вибір професії військового моряка.

Читайте також: Наступного року ВМСУ має отримати ще 3 "Айленди" від США

"Костопіль"
"Ми крок за кроком йдемо вперед щодо поповнення корабельного складу. Тільки за останні півроку зроблено багато кроків – прийнято на озброєння ракетний комплекс "Нептун", розпочали будівництво нових пунктів базування на Чорному та Азовському морях. В наступному році ми плануємо отримати катери типу "Айленд". Також заплановано формування першого ракетного дивізіону "Нептун". Йдуть перемовини з партнерами щодо поповнення корабельного складу ВМС", – зазначив Олексій Неїжпапа.
"Костопіль"

Нагадаємо, бронекатери проекту 58155 спроєктовані миколаївським ДП "Дослідно-проєктний центр кораблебудування" та побудовані на заводі "Кузня на Рибальському" (закладка перших двох катерів відбулася ще у 2012 році).

"Костопіль"
Сьомий МБАК проекту 58155 "Гюрза-М", закладений ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському" у середині 2018 року у цеху заводу / Фото: Ukrainian Military Pages

Перший катер був спущений на воду 11 листопада 2015. Своєю чергою, сьомий МБАК відправився в перше плавання 3 квітня 2019 року. Через місяць бронекатер прибув до Одеси, а 5 грудня йому присвоїли бортовий номер P-180 і ім'я "Костопіль" на честь міста в Рівненській області де народився і проживав морський піхотинець Олексій Кондратюк, який загинув, виконуючи бойове завдання, під Маріуполем у 2017 році.

"Костопіль"

До "Костополя" до складу ВМСУ увійшли МБАКі "Аккерман", "Бердянськ", "Вишгород", "Кременчук", "Лубни" та "Нікополь". Восьмий катер цього типу закладений 8 лютого минулого року на "Кузні", але ще перебуває в стадії добудови.

"Костопіль"

Бронекатери проекту 58155 обладнані РЛС "Дельта-М", оптико-електронною системою управління вогнем артилерії ОЕлС Sarmat, датчиками виявлення лазерного випромінювання та ГАС Cerberus. Озброєння катера складає два дистанційно керованих морських бойових модулів БМ-5М.01 "Катран-М" (до складу БМ входять 30 мм гармата ЗТМ-1, 30-мм автоматичний гранатомет КБА-117, 7,62-мм кулемет КТ та два ПТРК "Бар'єр").

"Костопіль"

"Костопіль", як і інші МБАКи, малопомітний для радіолокаційних та інфрачервоних засобів противника. Крім того, бронекатер оснащений системою захисту від наведення зброї противника та системою автоматичної постановки димових і теплових завіс УППП-20.

Читайте також: США готуються до передачі Україні шести патрульних катерів Mark VI