xcounter
#

Для ЗСУ розроблені нові автокран та екскаватор (фото)

5198
Військовий кран КТА-25 та екскаватор ЕОВ-4421МУ на шасі КрАЗ-6322 6х6 від ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів"
Військовий кран КТА-25 та екскаватор ЕОВ-4421МУ на шасі КрАЗ-6322 6х6 від ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів"

Наразі вітчизняні зразки проходять відповідні державні випробування

Роботи над дослідними зразками військового автокрана КТА-25 та екскаватора ЕОВ-4421МУ на ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів" розпочалися у 2018 році.

На цей час спецтехніка пройшла визначальні відомчі випробування та допущена до експлуатації в Збройних силах України й проходить відповідні державні випробування.

Читайте також: Продовжується тотальна МАЗ-іфікація ЗСУ: черговий тендер на 100 млн від Міноборони
ЕОВ-4421МУ
Військовий екскаватор ЕОВ-4421МУ на шасі КрАЗ-6322 6х6 від ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів"

Зокрема тиждень тому, відбулися польові випробування екскаватора ЕОВ-4421МУ на полігоні у Кам’янець-Подільському.

"Під час дослідних експериментів ми поставили в один ряд наш екскаватор, і ще два взірці, які експлуатуються у Збройних силах. Дали одне і те ж завдання. У підсумку: по швидкості роботи, економічності, шумності інших показниках наш обійшов усіх. Для прикладу, наш екскаватор за 20 хвилин вирив траншею довжиною 27 м, а аналогічний взірець спромігся лише на –14", - розповів генеральний директор підприємства Сергій Коваленко.

ЕОВ-4421МУ
Військовий екскаватор ЕОВ-4421МУ на шасі КрАЗ-6322 6х6 від ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів"

"Водночас витрата палива у конкурента була від 14 літрів за годину, проти 9 у нашого. До того ж наш комфортніший. Кабіна герметична й обладнана кондиціонером. Крім того, він менш шумний і найкращий для роботи на передньому краї", - додав він.

За словами очільника Дрогобицького заводу автомобільних кранів, військовий варіант крана КТА-25 є (в цивільному варіанті) серійною та надійною моделлю, що випускається не один рік. Майже 90% комплектуючих машини - українського виробництва.

КТА-25
Військовий кран КТА-25 на шасі КрАЗ-6322 6х6 від ПАТ "Дрогобицький завод автомобільних кранів"

"Працює він при всіх кліматичних умовах, при різних нахилах. Кран зроблений з використанням повнопривідного КрАЗу 6х6. На вимогу військових ми більше захистили його, удосконалили для роботи на певних небезпечних територіях і об’єктах", - відзначив Сергій Коваленко.

тендер
Приклад одного з недавніх тендерів Міноборони (не відбувся) на якому попри замовлення ЕОВ-4421МУ, замість вітчизняного екскаватора намагалися продати білоруський ЕО-650А на шасі МАЗ

Варто додати, що обидві моделі випускаються на вітчизняному шасі КрАЗ-6322 6х6 та відповідають усім вимогам для подібної військової техніки армій-країн НАТО. Однак чи почне Міноборони закупати українські машини, чи, як зазвичай, останнім часом, підтримає білоруських партнерів наразі не відомо.

Читайте також: Міноборони закуповує вантажівки із системою Multilift на базі МАЗ майже на 50 мільйонів гривень