xcounter
#

Чому морпіхи США проміняли танки та гаубиці на "літаючу артилерію"

67879
Чому морпіхи США проміняли танки та гаубиці на "літаючу артилерію"

Баражуючі боєприпаси допоможуть морським піхотинцям там, де важкі танки та далекобійна артилерія будуть просто зайвими

Корпус морської піхоти США хоче модернізувати свої піхотні батальйони "власною літаючою артилерією ближньої дії" – баражуючими боєприпасами, розповідають у Popular Mechanics.

Необхідність наявності такої зброї морські піхотинці обгрунтовують в останньому оновленні Force Design 2030 – у цьому документі пояснюється, як має бути реорганізована служба, щоб зосередитися на головному ворогу – Китаю.

Читайте також: Для протидії Китаю Корпус морської піхоти США хоче розгорнути три додаткові полки

Морські піхотинці США вивчили китайські збройні сили, особливо їхні "воєнізовані островки" та рифи у Південно-Китайському морі та дійшли висновку, що морська піхота має стати "легшою" – відмовитися від танків і ствольної артилерії, але посилитися протикорабельними ракетами, реактивною артилерією, щоб мати більшу вогневу потужність на рівні батальйону.

Пускова установка баражуючих боєприпасів
Пускова установка баражуючих боєприпасів

Так, морпіхи розформували свої танкові батальйони (налічували близько 200 танків), скоротили кількість артилерійських батарей, оснащених гаубицями М777, з 21 до п’яти, а також збільшили кількість батарей реактивної артилерії HIMARS з семи до 21.

Водночас баражуючі боєприпаси можуть стати чудовим кандидатом, який компенсує відсутність ствольної артилерії. Так, якщо батальйон морської піхоти планує висадку на острів, який утримують китайські військові, то баражуючі боєприпаси можуть бути запросто запущені з транспортних засобів, що знаходяться на палубі десантних кораблів.

Китай військова база
Невеличкий острів у Південно-Китайському морі, який Китай перетворив на військову базу

Водночас у випадку, наприклад, з гаубицями М777 ситуація набагато складніша: їх потрібно десантувати, розгорнути, витративши цей час, а у випадку, коли довжина острова буде меншою за мінімальну дальність стрільби цієї гаубиці, вона буде просто безпорадною. Те саме й з танками – 65-тонні машини просто "не знайдуть собі місця" на маленьких островах.

Баражуючі боєприпаси будуть активно використовуватися батальйонами чисельністю від 800 до 850 морських піхотинців і допоможуть у знищенні ворожої техніки, бункерів та живої сили.

Пуск баражуючого боєприпасу HERO з пускової MCL
Пуск баражуючого боєприпасу HERO з пускової MCL

Серед варіантів – вже розгорнутий Hero 120 від ізраїльської компанії UVision, який інтегрований у броньовану машину корпусу морської піхоти LAV-M, яка традиційно оснащується 81-мм мінометною системою. Крім того, ці баражуючі боєприпаси будуть інтегровані у Joint Light Tactical Vehicle (заміна Humvee) та безпілотний надводний корабель великої дальності (LRUSV). Також морська піхота також планує замовити й AeroVironment Switchblade у "старшій" версії з потужнішою боєголовкою.

Читайте також: Корпус морської піхоти США остаточно відмовляється від своїх амфібійних машин AAV7