xcounter
#

Частини ППО Повітряних сил України можуть озброїти ЗРК типу NASAMS (візія)

8553
Частини ППО Повітряних сил України можуть озброїти ЗРК типу NASAMS (візія)

Зенітно-ракетні війська Повітряних сил України планують переозброїти іноземними ЗРК типу NASAMS, а також удвічі скоротити

Згідно Візії Повітряних Сил 2035, яка була схвалена рішенням Військової ради Командування Повітряних Сил Збройних Сил України 15 травня 2020 року, зенітні ракетні війська Повітряних Сил ЗС України скоротять та оснастять сучасними зенітно-ракетними системами іноземного виробництва.

З метою економії ресурсів, існуюча номенклатура зенітних ракетних комплексів та систем типів Бук-М1, С-125, С-300П, С-300В та їх модифікацій має бути уніфікована та здійснений перехід до високомобільного, мережеорієнтованого, географічно розподіленого зенітного ракетного комплексу іноземного виробництва середньої дальності в кількості 36 – 40 одиниць (типу NASAMS або подібних), якому повинен бути наданий пріоритет у переоснащенні.

ЗРК NASAMS

Заходи переоснащення (включаючи позбавлення від застарілих зразків) мають відбутися протягом першої фази реалізації Візії (2020-2025 роки). На це потрібно орієнтовно 50 млрд грн.

У 2021 – 2022 роках планується провести переоснащення зенітних ракетних військ на новий розподілений зенітний ракетний комплекс середньої дальності. Щонайменше чотири полки зенітних ракетних військ до 2030 року мають бути переоснащені на нові зенітні комплекси і набути повних операційних спроможностей.

Водночас, з метою створення передумов для подальшого розвитку зенітних ракетних військ і зменшення залежності від іноземних постачальників має бути проведений комплекс дослідно-конструкторських робіт силами національного оборонно-промислового комплексу з розробки (у тому числі в кооперації з іноземними партнерами) і подальшого розгортання виробництва, прийняття на озброєння у війська комплексу типу ЗРК-С(В)Д та протиракетної оборони (ПРО) вітчизняного виробництва. Очікуваний термін завершення робіт – до 2030 року. Потреба у ресурсах становить орієнтовно 10-15 млрд грн.

Для прикриття найбільш чутливих і критичних об’єктів системи державного управління, об’єктів національної економіки та інфраструктури, окремих критичних елементів бойової побудови військ в операціях має бути закуплений в обмеженій кількості зенітний ракетний комплекс середньої та великої дальності з можливостями з ведення протиракетної оборони в кількості 9 – 12 одиниць (типу SAMP-T, Patriot або ЗРК-С(В)Д та ПРО і їм подібних). Закупівля зазначеного зразка має відбутися протягом третьої фази реалізації Візії (2030 – 2035 роки). Пріоритет має бути наданий вітчизняному виробнику (за умов успіху в реалізації проекту ЗРК-С(В)Д та ПРО). Потреба у ресурсах становить орієнтовно від 20 до 100 млрд грн залежно від вибору постачальника.

План реформування ЗРВ ПС ЗС України 2020- 2035

Одночасно з цим у Візії зазначається, що її реалізація вимагає значних фінансових ресурсів, що виходять за рамки поточного фінансування Збройних Сил, та неможлива без підтримки Уряду України. Зокрема її реалізація потребуватиме розроблення державної цільової програми переоснащення зенітних ракетних військ (закупівлі розподілених зенітно-ракетних комплексів середньої дальності), а також військово-технічної допомоги від країн-партнерів.

Загальний обсяг ресурсів, потрібних для реалізації заходів розвитку зенітних ракетних військ Повітряних Сил, у грошовому еквіваленті по альтернативних цільових моделях за 15 років оцінюються в межах до 195 млрд грн (в цінах 2020 фінансового року).

На сьогодні ЗРВ Повітряних Сил нараховують 5 бригад і 5 полків, а також планувалось сформувати бригаду С-300В1, два полки С-125, полк ЗРК «Тор» і два полка ЗРК «Куба», проте сформовано лише по одному дивізіону С-300В1 і С-125.

Читайте також: Повітряні Сили ЗС України будуть закуповувати багатоцільові винищувачі (візія)