xcounter
#

"Прости и прощай": Мінекономіки зробило Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу

Втім, стратегії там щось малувато....
"Прости и прощай": Мінекономіки зробило Стратегію розвитку оборонно-промислового комплексу
1522

Мінекономіки надіслано зацікавленим органам проєкт Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу, розробленої на основі прийнятої 14 вересня Стратегії національної безпеки і результатів проведеного Огляду оборонно-промислового комплексу.

Метою розробленої Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу є трансформація ОПК для найкращого задоволення потреб сил безпеки і сил оборони для виконання завдань за призначенням у поточних і прогнозованих умовах безпекового середовища у спосіб, що сприяє розвитку економіки держави.

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства вважають, що Стратегія розвитку оборонно-промислового комплексу служитиме "дорожньою мапою" започаткованих в країні реформ оборонно-промислового комплексу, і саме на її основі буде актуалізовано та реалізовано Державну цільову програму реформування і розвитку оборонно-промислового комплексу України та Державну цільову програму створення та освоєння виробництва боєприпасів та продуктів спеціальної хімії.

Читайте також: Уряд оприлюднив положення Мінстратегпрому в кінцевій редакції

Мета реформування ОПК досягається шляхом реалізації п'яти стратегічних цілей, з огляду на поточний стан та прогнозовані ресурсні обмеження:

перша - системне та раціональне реформування ОПК;

друга - запровадження ефективних механізмів взаємодії між замовниками та підприємствами ОПК;

третя - підтримка технічного та технологічного розвитку підприємств ОПК.

четверта - активізація інтеграції національних виробників в міжнародний ринок озброєння та зростання їх експортного потенціалу, подальший розвиток ВТС;

п'ята - підвищення інвестиційної привабливості та покращення фінансового стану підприємств ОПК.

В свою чергу, кожна стратегічна ціль розподілена на декілька оперативних завдань, імплементація яких є необхідною умовою для досягнення відповідної стратегічної цілі.

"При детальному ознайомленні з цим документом виникає значна кількість питань до суті та якості цього документу, який гучно названий Стратегією. Адже фактично за кожним напрямом дій вказується, що у подальшому це має зробити "Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну військово-промислову політику спільно з .... / розробить / запровадить / сформує "... Жодного розуміння стратегії в цьому не проглядається. Це просто робочий план.

А по суті, якщо говорити відверто, то ця Стратегія, розіслана для погодження - це публічний і демонстративний останній "привіт" від окремих посадовців Мінекономрозвитку до Міністерства стратегічних галузей промисловості. Мовляв, відібрали у нас "оборонку" - тепер самі з нею і "кохайтесь"... Нічого іншого в цьому документі не проглядається. Відтак, тепер буде цікаво подивитись на реакцію Мінстратегпрому, як саме воно буде "пережовувати" цей набір декларацій та побажань", - так прокоментувала агенції Defense Express цей документ одна з високопосадових осіб, дотична до змін у вітчизняному ОПК.

Тож чекаємо на продовження...

Далі - декілька сторінок з 16-сторічної Стратегії для усвідомлення:

Читайте також: Міністерство стратегічних можливостей: перші кроки з зони хаосу - інтерв'ю з віцепрем'єром Олегом Уруським