xcounter
#

Під Києвом презентували книгу "Народні панцерники": де можна придбати видання про українські "шушпанцери"

721
Фото з презентації книги
Фото з презентації книги

​У смт Чабани, на базі реконструкторів Другої світової війни, відбулася презентація книги військового журналіста підполковника ЗСУ Сергія Камінського під назвою "Народні панцерники", над якою автор працював чотири роки. Книга була надрукована накладом 1000 примірників. Найближчими днями презентацію "Народних панцерників" також планують провести у Києві, Львові, Дніпрі, на Донбасі та у деяких військових закладах

Автор книги – Сергій Камінський – кадровий офіцер-підполковник, наразі обіймає посаду заступника начальника ЦТРС МОУ, учасник бойових дій на сході України. Брав участь у низці проєктів, найвідоміший з яких – "Техніка війни" на 24 каналі про зброю, техніку України і світу.

Фото з презентації книги "Народні панцерники"

Як виникла ідея книги? "Коли я майором вперше потрапив в АТО 29 травня 2014 року, то як затятий автомобіліст не міг не помітити на КПП в місті Ізюм саморобний пікап "Крокодил 1" батальйону Нацгвардії. Тоді ще не думав про книгу. Але яскравий спогад і фото залишилися", – згадує автор книги.

Під час презентації книги "Народні панцерники"

"Ідея вистрелила через три роки початку АТО, у 2017, коли я на виставці ретромобілів Old Car Land в авіамузеї побачив на власні очі броньований Камаз на позивний "Пряник", на якому батальйон Азов визволяв Маріуполь. Тоді виникла думка зібрати усі подібні машини, народні броньовики, на одній такій виставці. Доля цих машин різна, місцями трагічна, тому такою "локацією" стала моя книга", – розповідає Камінський.

Сергій Камінський Шушпанцер
Автор книги та один зі "шушпанцерів"

"Вже через тиждень [після виставки ретромобілів Old Car Land у 2017 році – прим. DE] я проводив перше інтерв'ю зі столичним волонтером і реконструктором Володимиром Пацерою, який разом з однодумцями у смт Чабани під Києвом створив цілу серію... з десятка різних броньовиків. Я сформував близько 20 стандартних запитань, які задавав волонтерам, майстрам, воїнам причетним до цих машин. Часто це були годинні інтерв'ю, але іноді й дуже короткі. Бо з часом деталі забуваються, а це вже був четвертий рік війни й донині", – згадує Сергій Камінський.

Українські
За кермом одного з українських "шушпанцерів"

"Робоча назва була "100 шушпанцерів України". Але достатньо матеріалів про стільки машин не набралося і слово "шушпанцир" багатьом не відоме, тому згодом разом з батьком була вигадана назва "Народні панцерники". Машини у книзі розміщені в алфавітному порядку за позивними. Для деяких доводилося їх вигадувати та саме про те, як вони виникли, йдеться в "лідах", – зазначає автор книги.

Сергій Камінський
Автор "Народних панцерників" Сергій Камінський на презентації книги

Книга "Народні панцерники" складається з понад 120 інтерв’ю з волонтерами, майстрами та воїнами, які причетні до створення цих машин.

"Це військово-історичне ілюстроване видання на глянцевому папері та у твердій обкладинці. Більшість не уявляла, що книга така велика, у форматі близькому до А4. За приклад формату я взяв серію книг Сергія Згурця "Оружие Украины". Для мене важлива висока якість і її досягнуто", – зазначає автор книги "Народні панцерники".

У книзі – сотні фотографій понад 75 машин, окремою "фішкою" є QR-коди на відео та сюжети про "Народні панцерники", які збиралися протягом багатьох років та з якими можна ознайомитися на окремому каналі на YoutubeYoutube.

На презентації книги "Народні панцерники"
Читайте також: "Народні панцерники": нова книга про унікальні броньовики, створені у перші роки війни з ворогом