xcounter
#

Якщо Путін нападе: як до війни проти РФ готується Швеція

2715
Шведські військові патрулюють острів Готланд на тлі можливого вторгнення РФ, січень 2022 року, фото з відкритих джерел
Шведські військові патрулюють острів Готланд на тлі можливого вторгнення РФ, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Зараз Швеція уже може похвалитись компактними збройними силами, що мають якісну перевагу над армією РФ. Однак шведи уже націлились збільшити оборонні затрати на 40% та удвічі збільшити чисельність свого війська

Січень 2022 року подарував нам таке порівняння – "Путін діє настільки незграбно, що вступити в НАТО тепер хочуть навіть Швеція та Фінляндія".

Формально, Швеція – країна нейтральна, і у нас про цю країну було прийнято говорити скоріше як про носія специфічного устрою під назвою "шведський соціалізм". Ну і також – як про "майстерню" по виробництву "законодавців мод" як то винищувач JAS 39 Grippen, або ж штурмовий катер Combat Boat 90. Але "із кадру" випало те, що як мінімум з 2015 року Швеція почала готуватись до можливої війни проти РФ.

Читайте також: Яку техніку мають десантні частини армії РФ, націлені проти України
Винищувач JAS 39 Gripen ВПС Швеції стежить за великим десантним кораблем ВМФ РФ в Балтійському морі, що міг йти до острову Готланд, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Саме в 2015 році у шведських урядових документах з’явилась теза, що їм потрібно готуватись до війни з росіянами.

У 2016 році шведи зняли з консервації свої берегові протикорабельні комплекси RBS-15, щоб захищатись від Балтійського флоту РФ. У 2017 році – відновили призов в армію, паралельно з навчаннями армії РФ в Білорусі "Запад-2017" шведська армія провела навчання "Аврора", найбільші з часів "Холодної війни".

Шведська армія проводить навчання "Аврора", 2017 рік, фото з відкритих джерел

А в грудні 2020 року парламент Швеції погодив урядовий план "Тотальна оборона", головна ціль якого – захист країни від можливої агресії РФ. Оборонні затрати Швеції до 2025 року мають вирости на 40% або до 11 мільярдів доларів, а чисельність збройних сил до 2030 року має вирости до 90 тисяч осіб.

На даний момент, як пише польський портал Defence24, Швеція як країна із населенням в 10,4 млн осіб та площею в 450 тисяч квадратних кілометрів, має таку структуру сил оборони. Регулярні збройні сили налічують 24 тисячі солдат, унтер-офіцерів та офіцерів і 9 тисяч цивільних службовців. Ще близько 22 тисяч осіб служать в складі Hemvärnet – воєнізованого формування, зведеного в 40 батальйонів, що виконує одночасно функції нашої Нацгвардії та сил територіальної оборони.

Колонна шведських танків Strv 122, ілюстративне фото з відкритих джерел

Сухопутні війська Швеції мають в своєму розпорядженні 120 основних бойових танків Strv 122, 354 бойові машини піхоти CV90, 113 колісних бронетранспортерів AMV Patria та бронетранспортерів Sisu фінського виробництва.

Шведські військові також мають в своєму розпорядженні значний парк легких бронемашин – 380 бронеавтомобілів RG-32 Scout класу MRAP, 700 бронеавтомобілів на базі цивільного всюдихода Mercedes Benz G-Class, майже 1300 гусеничних всюдиходів типу Bv 206, Bv 309 та Bv 410.

Шведська БМП CV90, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зараз шведські сухопутні війська мають в своєму розпорядженні ПТРК Robot 56 Bill вітчизняного виробництва та американські TOW. На заміну цим системам мають прийти французькі MMP.

Окрім цього, в арсеналі шведських військових – гранатомети Carl Gustaw M4, АТ-4, MBT LAW (той же NLAW). Арсенал БПЛА – 48 одиниць типу Skylark, 12 одиниць типу RQ-20 Puma, 8 одиниць типу Shadow та три типу Wasp III.

Пуск шведського ПТРК Robot 56 Bill, ілюстративне фото з відкритих джерел

Шведська армія має лише самохідну артилерію – 40 самохідних гаубиць калібру 120 мм Grkpbv 90 на шасі БМП CV90, та 48 колісних 155-мм САУ Archer. Для управління вогнем артилерії шведські військові використовують РЛС Art.Lok RR 2091.

Частини Hemvärnet мають лише легке озброєння та оснащення – стрілецька зброя, гранатомети Carl-Gustaf i AT-4, гусеничні всюдиходи Bv 206, міномети, деяка кількість штурмових катерів CB90.

Бійці шведського Hemvärnet, аналогу тероборони, освоюють міномети, ілюстративне фото з відкритих джерел

Сили протиповітряної оборони Швеції зараз налічують 30 самохідних зенітних артустановок LvKv 90 на шасі БМП CV90, 16 ЗРК малої дальності RBS98 та 70 ЗРК малої дальності RBS 70.

При цьому до 2025 року Швеція має отримати чотири батареї на 12 ЗРК Patriot, що матимуть шведське позначення LvS103. Перший перший зенітно-ракетний комплекс Patriot Швеція отримала 18 листопада 2021 року, ще місяць знадобився для постановки комплексу на бойове чергування.

Пуск шведського ЗРК RBS 70, ілюстративне фото з відкритих джерел

Військово-повітряні сили Швеції – окрема цікава історія. "Кістяк" шведських ВПС – 94 літаки JAS 39 Gripen модифікацій C та D, із яких 60 літаків мають пройти модифікацію до рівня E.

Для підтримки дій "Гріпенів" в складі шведських ВПС є цілий флот допоміжних літаків в два літаки радіолокаційного дозору Saab 340 Erieye, два літаки радіотехнічної розвідки Gulfstream IV та один літак-"повітряний танкер" типу KC-130H.

Літаки JAS 39 Gripen ВПС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Більш того – для підтримання льотних навиків своїх пілотів шведські ВПС досі зберігають в строю 46 реактивних навчальних літаків Saab 105, що вироблялись у 1960-х роках, і також – мають сім нових поршневих навчальних літаків Grob G 120TP. І так виходить, що на два стройові "Гріпени" шведські військові мають один начальний літак.

Армійська авіація збройних сил Швеції - 20 багатоцільових вертольотів AW109, 18 транспортних вертольотів NH90 і 15 гвинтокрилів UH-60 Black Hawk.

Гвинтокрил AW109 армійськоїх авіації Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Так як Швеція географічно відокремлена від РФ водами Балтійського моря, саме шведським ВМС доведеться брати на себе перший удар агресора. "Ядро" флоту Швеції– п’ять багатоцільових корветів типу Visby та два багатоцільові корвети типу Göteborg. Водозаміщення цих кораблів не перевищує 650 тонн. Також ВМС Швеції мають в своєму розпорядженні 5 підводних човнів, 13 патрульних катерів та майже 150 штурмових катерів CB-90.

Корвет типу Visby та корвет типу Göteborg ВМС Швеції, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вцілому складається така картина. У випадку "великої війни" Швецію оборонятимуть збройні сили, що мають якісну перевагу над армією РФ, зокрема в плані насиченості засобами розвідки. А де буде потрібно – "плече підставить" Hemvärnet як аналог нашої тероборони.

Але тут варто згадати і про дипломатичні та воєнно-політичні зусилля, які докладає Швеція для стримування РФ. Тут мова не тільки про те, що формально нейтральна Швеція в 2021 році провела одразу декілька спільних навчань із військовими США та Великої Британії, країн-лідерів НАТО.

Винищувачі ВПС Швеції JAS 39 Gripen супроводжують стратегічні бомбардувальники B-1B Lancer ВПС США, лютий 2021 року, фото з відкритих джерел

Швеція зараз взяла такий курс, що у випадку "великої війни" з РФ на допомогу Стокгольму прийде армія Фінляндії. Наприклад, фінські військові модернізують свої танки так, щоби бути повністю сумісними із шведськими ОБТ Strv 122.

У квітні 2021 року ВМС Швеції та Фінляндії провели спільні маневри, під час яких фінські ракетні катери типу Hamina відпрацьовували захист шведського побережжя від кораблів та субмарин противника.

Шведські військові патрулюють острів Готланд на тлі можливого вторгнення РФ, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Росія в 19 сторіччі провела цілу низку воєн, аби "в геополітичному сенсі" відірвати Фінляндію від Швеції.

І схоже, воєнно-політичне керівництво Швеції тут міркує так – якщо росіянам вказати на їх чергову геополітичну поразку, це паралізує волю Кремля, тому ніякої "великої війни" не буде.

Шведські військові патрулюють острів Готланд на тлі можливого вторгнення РФ, січень 2022 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Ірландія примусила ВМФ РФ перенести місце навчань, тепер – хоче купити нові патрульні літаки та РЛС