xcounter
#

"Змієбаївка" триватиме, поки окупанти не розблокують порти України - ГУР МОУ

Для дій в районі острову ворог перекинув новітні катери на повітряній каверні
13403
Окупанти на острові Зміїний в прицілі нашого Bayraktar TB2
Окупанти на острові Зміїний в прицілі нашого Bayraktar TB2

Якщо ворог втратить контроль над островом, то не буде здатний заважати нашому судноплавству та не зможе провести десант в Бесарабії

Керівник Головного управління розвідки Міноборони України генерал-майор Кирило Буданов заявив, що Україна боротиметься за острів Зміїний стільки, скільки це буде потрібно.

Бо поки ворог контролює Зміїний, то зможе блокувати цивільне судноплавство у наші морські порти. Але якщо рашисти раптом втратять контроль над островом, то наприклад, будуть нездатні провести десант або біля Одеси, або в Південній Бесарабії для підтримки так званої "ПМР". Цю тезу очільник ГУР МОУ виголосив в ефірі національного телемарафону, сповіщає прес-служба відомства.

Читайте також: Росіяни вирішили довести собі, що вони здатні хоча б дістати "Серну" біля Зміїного
Процес тривалої утилізації окупантів на Зміїному, зафіксований на супутникових знімках

Ну а битись за острів Зміїний скільки буде потрібно, Україна має одразу дві причини.

Наприклад, Defense Express із власних джерел стало відомо, що Кремль вирішив послати нову партію орків для "утилізації" на острові Зміїному. Зокрема, рашисти зараз розвантажують один зенітно-ракетний комплекс "Тор-М2» та два комплекси "Панцирь-С1". Висадку нової партії окупантів забезпечує ціла флотилія малих десантних та допоміжних кораблів: два катери типу «Раптор», два катери типу "Серпна", два новітні десантні катери на повітряній каверні типу "Дюгонь" (в строю Чорноморського флоту РФ таких нема, в строю ВМФ РФ – усього 5 одиниць), також – самохідний плавкран "СПК-54150", буксир "МБ-304" та рятувальне судно "СБ-742".

Ну і також цікава деталь – рашисти таки підняли потоплений біля Зміїного десантний катер типу "Серна", знищений нашим Bayraktar TB2, що прямо вказує на дефіцит десантних кораблів у рашистів та страх ворога понести нові втрати на флоті.

Новітній десантний катер ВМФ РФ типу "Дюгонь", який зараз використовують окупанти біля Зміїного, фото ілюстративне

Мотив битись за Зміїний, щоб розблокувати морські порти України, опирається на конкретні реалії. Як виявилось, сухопутні маршрути для експорту зерна із України в Європу мають недостатню пропускну здатність, і це не дозволить уникнути продовольчої кризи у світі.

Для розуміння, порядок цифр такий. За квітень 2022 року залізницею на експорт вдалось вивезти лише 1 млн тонн зерна, хоча до війни такий обсяг продовольства наші морські порти легко перевалювали за тиждень. На переходах до Румунії застрягло понад 3 тисячі вагонів із зерном, і цей "корок" роз’їдеться в кращому випадку за 40 діб. Хоча ті самі 3 тисячі вагонів із зерном порти "Великої Одеси" приймали буквально за добу.

Тому рашистів битимуть на Зміїному доти, поки вони не розблокують наші морські порти.

Така стела зараз стоїть в одному із морських портів "Великої Одеси", фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки РФ вже втратила на одному острові Зміїний: рахуємо в одиницях та грошах