xcounter
#

Велика Британія терміново модернізує систему управління ППО

2344
Система Land Environment Air Picture Provision
Система Land Environment Air Picture Provision

Велика Британія хоче, аби отримана в 2014 році система управління ППО прослужила як мінімум до 2029 року

Велика Британія модернізує свої системи управління протиповітряною обороною. Так, 26 січня у Lockheed Martin UK заявили, що отримали контракт на подовження терміну служби цих систем до 2029 року.

Зазначається, що британський підрозділ Lockheed Martin у 2014 році поставив Великій Британії систему, створену у рамках програми Land Environment Air Picture Provision (далі – LEAPP). Така система забезпечує ситуаційну обізнаність про повітряну обстановку для розгорнутих наземних штабів.

Читайте також: Rheinmetall показало нову систему ППО, яка зможе збивати "рої" дронів
LEAPP протиповітряна оборона великобританія
Британська система LEAPP у 2015 році. Фото: Міноборони Великобританії

Ця система була розгорнута по всіх точках, де були присутня британська армія. Також - нещодавно використовувалась як засіб спостереження за повітряним простором Великої Британії під час двох недавніх глобальних подій - саміт G7 у Корнуолі та саміт COP 26 у Глазго.

Наразі ж британська армія хоче оновити цю систему, щоб "посунути" її дату виходу на "пенсію".

LEAPP саміт G7 протиповітряна оборона
Система LEAPP на саміті G7 у 2021 році

Цікаво, що раніше Lockheed Martin відмовлялося від модернізації цієї системи – усе через низьку ціну, яку виставило міноборони Великобританії за ці роботи (близько 13,5 млн доларів).

Після того, як інші підрядники зіштовхнулися з тими ж проблемами, що й Lockheed Martin (за такі кошти модернізація просто неможливо), в оборонному відомстві країни були вимушені підняти цінник – фінальна ціна угоди з Lockheed Martin склала близько 27 млн доларів.

Удосконалена система має підвищити існуючі можливості управління та контролю армії та дозволить їй ефективно обмінюватися даними через модернізовані можливості Link 16 та без перешкод підключатися до цифрової магістралі оборони Великобританії

Коли саме будуть завершені роботи з модернізації системи - не повідомляється. Однак у Міноборони Великої Британії прийняли рішення пришвидшити цю програму.

Читайте також: Міноборони Великобританії підтвердило: тисячі ПТРК NLAW - в Україні (відео)