xcounter
#

В Польщі буде Aegis Ashore, яка може збивати ракети за 1000 кілометрів

16187
Протиракетний комплекс Aegis Ashore, фото - USN
Протиракетний комплекс Aegis Ashore, фото - USN

Які характеристики має ця система, і чому її можна назвати "сухопутним есмінцем ППО"

Коли через західні ЗМІ стало відомо, що Україна знову поставила перед США питання про можливу поставку протиракетних комплексів THAAD, то це могло буквально вразити уяву. Бо з однієї сторони, такий комплекс може збивати балістичні ракети на дистанції до 200 кілометрів та на висоті до 150 кілометрів, тобто мова про характеристики в рази кращі, аніж для ЗРК Patriot.

А з іншої сторони, тут мова про дуже "ексклюзивну протиракетну систему", батарея якої може коштувати до 3 мільярдів доларів, і котру США по суті на експорт не продають (за виключенням Саудівської Аравії).

Орієнтовна схема будови комплексу Aegis Ashore в Польщі, зображення - Missile Defence Agency

Втім, насправді у розпорядженні США є ще більш крута протиракетна система - Aegis Ashore, але пощастить мати на своїй території хіба що Польщі, і то в цій історії вистачає своїх нюансів.

Головна особливість Aegis Ashore – це стаціонарна протиракетна батарея, озброєна ракетами-перехоплювачами SM-3, призначеними в тому числі й для перехоплення міжконтинентальних балістичних ракет.

Для побудови такої батареї використовуються елементи конструкції есмінців ВМС США проекту Arleigh Burke, зокрема систему управління вогнем Aegis, радар SPY-1 та навіть вертикальні пускові установки Mark 41. В чомусь обриси цієї батареї нагадують корабель, тому Aegis Ashoreможна в чомусь називати "сухопутним есмінцем ППО".

Схема, яка ілюструє використання елементів конструкції есмінців Arleigh Burke у зведенні Aegis Ashore, зображення - Missile Defence Agency

Що стосується характеристик ракет SM-3: стартова маса складає 1,5 тон, довжина корпусу – 6,55 метрів при триступеневій конструкції, дальність пуску та перехоплення цілей для базової версії Block I A/B може складати в діапазоні 900-1200 кілометрів, висота ураження – до 500 кілометрів, вартість за одиницю – в різних джерелах коливається від 11 до 25 мільйонів доларів за одну ракету.

Що відносно нюансів в історії з розгортанням Aegis Ashore в Польщі. то тут, як пояснює портал The Drive, операційна готовність цієї батареї має бути досягнута в першій половині 2024 року. Контролюватимуть об’єкт американські військові, а його спорудження стартувало аж в 2009 році, за принципово іншої геополітичної обстановки.

Коли вважалось, що максимальна ракетна загроза, яка може спіткати країни Європи – це пуски одиничних балістичних ракет великої дальності зі сторони Ірану.