xcounter
#

Захід та США мають збити мілітарний угар Кремля: рекомендації з Америки для захисту України

Захід та США мають збити мілітарний угар Кремля: рекомендації з Америки для захисту України
1763

Європа і США повинні зробити так, щоб Москва правильно зрозуміла, якими будуть для неї наслідки та збитки від військової агресії проти України. Але що саме треба робити? Своє бачення та рецепти у американському виданні Politico оголосив Стівен Пайфер (Steven Pifer), колишній посол США в Україні, який нині працює науковим співробітником в Академії ім. Роберта Боша. Редакція Defense Express подає основі меседжі з його публікації.

Минулого тижня Росія посилила свою військову присутність на Кримському півострові, перекинула свої війська до російсько-українському кордону і оголосила "перевірку боєготовності". Швидше за все, це просто тактичний прийом, покликаний деморалізувати уряд в Києві і перевірити реакцію Заходу.

Агресія РФ
Росія оголосила про низку перевірок та військових навчань, у тому числі поблизу кордонів України

Скоріш за все, російські військові маневри мають на меті вивести Київ з себе. Якби Кремль дійсно мав намір почати наступ, то свої дії він здійснював би приховано, щоб забезпечити собі фактор раптовості.

Читайте також: Росія терміново подвоює кількість батальйонних тактичних груп на кордоні з Україною: звідки вони йдуть (аналіз)

Але не виключено, що все може бути набагато гірше. Ні у кого немає повної впевненості, що росіяни не нападуть. Тож Українські збройні сили приведені в стан підвищеної готовності.

Українські Збройні сили приведені в стан підвищеної готовності, кажуть у США

Якщо Росія нападе, в Європі виникне серйозна криза. Захід повинен зробити так, щоб президент Володимир Путін і Кремль усвідомили, якими будуть їхні втрати від вторгнення російських частин і підрозділів на Україну.

Якщо Росія проводить аналіз витрат і вигод з наступу на Україну, Європа і США повинні зробити так, щоб Москва не помилилася в розрахунках. Тому що вона недооцінює свої потенційні збитки.

Дії Москви можуть провіщати щось більш кричуще і небезпечне. Європі і США треба зробити більше для їх запобігання.

Тож що саме слід зробити керівникам європейских держав та США, аби переконати Москву в нерозумності військової авантюри проти України і зробити для Кремля ясною картину його майбутнього у разі агресії?

агресія
У 2014 році Росія загарбала Крим - і Захід не поспішав з допомогою Україні

Стівен Пайфер (Steven Pifer), колишній посол США в Україні, який нині працює науковим співробітником в Академії ім. Роберта Боша, пропонує чотири напрями контр-дій.

Керівництво США і ЄС має швидко і неофіційно довести список каральних заходів до російських посадовців.

По-перше, керівництво США і ЄС має негайно провести консультації і погодити список додаткових санкцій, які будуть введені, якщо Росія почне наступ. У цей список необхідно включити дієві заходи, такі як санкції проти російського суверенного боргу. Ймовірно, навіть така країна як Італія приєднається до санкцій, якщо Росія нападе.

Російський наступ мають зупинити упереджуючі санкції - вважають у США

Керівництво США і ЄС має швидко і неофіційно довести цей список каральних заходів до російських посадовців. Якщо їм заздалегідь повідомити про конкретні наслідки, а не карати за фактом, це може мати стримуючий ефект.

По-друге, оскільки голова Об'єднаного комітету начальників штабів США поговорив з начальником російського Генерального штабу, інші американські керівники, включаючи президента, повинні взяти з нього приклад і поговорити з Москвою, попередивши її про згубні наслідки російського військового удару. Паралельно Вашингтон повинен продумати інші заходи, щоб продемонструвати свою серйозність.

Наприклад, він може поставити Києву додаткові ПТРК "Джавелін" і іншу зброю, яке підвищить його обороноздатність.

По-третє, європейські лідери повинні зателефонувати українському керівництву і точно так же висловити йому свою підтримку. Це теж стане важливим сигналом для Москви.

Росія шантажує світ наступом на Україну

По-четверте, європейським лідерам потрібно провести телефонні переговори з Кремлем. В першу чергу це стосується канцлера Німеччини Ангели Меркель. У неї напружені стосунки з Путіним, але вони найтісніші з числа західних лідерів. Серед іншого, він повинен зрозуміти, що напад на Україну знищить "Північний потік - 2". Або тому, що в Німеччині посилиться політичний тиск на неї та на її уряд. Або тому, що Білий дім через тиск з боку конгресу введе санкції проти німецьких компаній.

"Північний потік-2" - найдовший в світі магістральний підводний газопровід

"Будемо сподіватися, що російські маневри просто блеф, і що скоро вони закінчаться. Але обмежуватися надіями на це Заходу не слід. Дії Москви можуть провіщати щось більш кричуще і небезпечне. Європі і США треба зробити більше для їх запобігання", - стверджує колишній посол США в Україні Стівен Пайфер (Steven Pifer).

Проте нам, в Україні, навіть зважаючи на розумність цих порад, насамперед треба сподіватися на себе та на власні сили та можливості.

Агресія РФ
Українські військовослужбовці під Лисичанськом в Луганській області.
Читайте також: Керченський міст до Криму може бути знищено: Росія готує десант для захисту