xcounter
#

Рєзніков розповів, як ЗСУ відмовлятимуться від призову

1249
Незабаром Збройні сили України мають позбутися від призову та стати повністю контрактною армією
Незабаром Збройні сили України мають позбутися від призову та стати повністю контрактною армією

Збройні сили України планують повністю відмовитись від строкової служби з 2024 року

Одним з елементів реформування ЗСУ є перехід на систему інтенсивної військової підготовки та повна відмова від призову на строкову службу.

Про бачення цього процесу та його етапи на великому брифінгу розповів Міністр оборони України Олексій Резніков.

Читайте також: Близько 10 років та 250 млрд грн: Олексій Рєзніков розповів про нову ракетну програму України

Загалом, на відповідну трансформацію підготовки та повну відмову від призову планується витратити чотири роки. На першому етапі призов зберігається, проте в якості альтернативи вводиться короткострокова інтенсивна військова підготовка.

"Започаткувати альтернативну строковій службі систему підготовки юнаків та дівчат (за бажанням) до важливого перебування в Збройних силах України – умовно кажучи, 3-3,5 місяці. Таке проходження початкової підготовки буде альтернативою і вони не потрапляють під строковий призов", - розповів Олексій Резніков.

Міністр оборони
Міністр оборони України Олексій Резніков розповів на брифінгу, як збираються відмовлятись від строкової служби

Своєю чергою, з 1 січня 2024 року в оборонному відомстві планують повністю замінити призов на короткотривалу інтенсивну підготовку, поступово збільшуючи обсяги залученої молоді й підтримуючи їхні навички шляхом періодичних тренувань та зборів.

За задумом, така короткотривала інтенсивна підготовка зможе забезпечити отримання юнаками та дівчатами базових військових навичок та отримати необхідний початковий рівень підготовки для служби в ЗСУ у разі мобілізаційних заходів.

ЗСУ
Вже через кілька років в Україні планують повністю позбутися від призовної системи, фото ілюстративне

За словами очільника оборонного відомства, на сьогодні вже є розрахунки та обґрунтування різних моделей виконання Указу Президента №36 (Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби у Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії від 1 лютого 2022 року). Для реалізації зазначених кроків Уряд найближчим часом запропонує на розгляд Верхлвній Раді пакет необхідних законопроектів і підзаконних актів.

Зеленський
Володимир Зеленський демонструє новий Указ "Про першочергові заходи щодо зміцнення обороноздатності держави, підвищення привабливості військової служби у Збройних Силах України та поступового переходу до засад професійної армії"

Нагадаємо, окрім відмови від призову, новим Указом також передбачається, поетапне збільшення чисельності Збройних Сил України в період з 2022 по 2025 роки на 100 000 осіб, та запровадження низки заходів, спрямованих на збільшення термінів контрактів в ЗСУ й підвищенню привабливості умов несення військової служби за довгостроковими контрактами.

Читайте також: Командування Сил логістики ЗСУ повідомило про стан забезпечення ЗСУ відновленим та новим озброєнням у 2021 році