xcounter
#

Лукашенко влаштував "війну мігрантами" проти Польщі, до чого готуватись Україні

1317
Кордон Білорусі та Польщі намагаються штурмувати нелегальні мігранти, яких пригнали силовики Лукашенко, фото з відкритих джерел
Кордон Білорусі та Польщі намагаються штурмувати нелегальні мігранти, яких пригнали силовики Лукашенко, фото з відкритих джерел

Є ризик, що наша країна може "відстати за темпами" протидії новій гібридній загрозі для національної безпеки. Хоча формат "війни мігрантами" Лукашенко відпрацював проти України ще минулої осені, задовго до подій на кордоні з Польщею

На ранок 9 листопада державний кордон Польщі не змогли прорвати групи нелегальних мігрантів, керовані силовиками Білорусі. Це означає, що воєнно-політичне керівництво Польщі зуміло впоратись із кризою, що виникла учора, 8 листопада: від двох до чотирьох тисяч нелегальних мігрантів за підтримки військовослужбовців Державного прикордонного комітету Білорусі намагалось штурмувати польський район в районі прикордонного автомобільного переходу Брузги-Куниця, для стримування агресії самій Польщі довелось піднімати по тривозі війська територіальної оборони (WOT).

На даний момент відомо, що Польща тимчасово закрила перехід Брузги-Куниця, а сигнал тривоги для частин польської WOT - ще не знятий.

Читайте також: Білоруський алігатор - удосконалений БТР "Кайман" з модулем АДУНОК-БМ-30
Стрій бійців частин територіальної оборони Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Учорашні події мали "вибуховий" характер, але білоруський диктатор Лукашенко насправді поступово "нагрівав" ситуацію.

Польські ЗМІ пишуть, що з початку 2021 року силові структури Польщі зафіксували понад 30 тисяч спроб прориву кордону нелегальними мігрантами зі сторони Польщі, із яких 3,5 тисяч епізодів у серпні, 7,7 тисяч епізоді у вересні та 17,3 тисяч епізодів у жовтні.

Білоруські силовики координують прорив кордону з Польщею, 8 листопада 2021 року, фото з відкритих джерел

Із 2 вересня 2021 року в прикордонних районах Польщі на межі з Білоруссю діє надзвичайний стан, для охорони кордону на додачу до прикордонників задіяно 9 тисяч військовослужбовців Війська Польського. Це свідчить, що воєнно-політичне керівництво Польщі як мінімум очікувало загострення "війни мігрантами" від Лукашенко.

Польські військові використовують вертоліт, щоб відлякати нелегальних мігрантів, яких координують силовики режиму Лукашенко, 8 листопада 2021 року, фото з відкритих джерел

Цілком можливо, що Лукашенко організує нові спроби прориву з Польщею, але можемо уже робити перші проміжні висновки із ситуації.

Важливо, що для запобігання можливого прориву кордону Польща залучила усі можливі сили: не тільки частини територіальної оборони та прикордонників, але й також – підрозділи поліції та навіть 18 механізованої дивізії Війська Польського.

Солдати 18 механізованої дивізії Війська Польського охороняють державний кордон, ілюстративне фото з відкритих джерел

Яким би не був рівень залежності поведінки Лукашенко від волі Кремля, для "війни мігрантами" проти Польщі "читаються" такі мотиви.

Для самого Лукашенко – очевидно, він схильний розцінювати Польщу вцілому та Варшаву зокрема як один із "центрів підривної діяльності" проти білоруського режиму, а "за класикою жанру" далі має відбутись озброєна інтервенція для повалення диктатора. Такий сценарій Лукашенко прагне упередити "гібридними методами".

Колонна білоруських та російських військових під час навчань "Запад-2021", ілюстративне фото з відкритих джерел

Кремль радо користується можливістю тиснути на Польщу "чужими руками". Росіяни прагнуть не тільки "продавити" Варшаву по енергетичним питанням, але й також – зірвати плани розвитку збройних сил Польщі, використовуючи політичні суперечності в польському суспільстві.

Найбільш яскравий приклад – парламентська опозиція Польщі виступає за те, щоб приймати нелегальних мігрантів, яких посилає Лукашенко. І при цьому та сама опозиція – виступає під "соціально-економічними" та "патріотичними" гаслами проти програми купівлі 250 американських танків М1A2 Abrams SEPv3 вартістю 6 мільярдів доларів. Так і заявляли – начебто ця програма "вимиє" гроші з економіки країни, тому ті 6 мільярдів доларів краще віддати на лікарні.

Американський танк M1A2 Abrams та польський танк PT-91 Twardy під час маневрів підрозділів НАТО у Латвії, 2017 рік, ілюстративне фото з відкритих джерел

Свій формат "війни мігрантами" Лукашенко "обкатав" проти України ще раніше, аніж проти Польщі.

Варто нагадати, що у вересні 2020 року натовп хасидів намагався прорвати білорусько-український кордон, і цю ситуацію спровокували саме силовики режиму Лукашенко. Просто нашому суспільству цей епізод запам’ятався скоріше в "економічному" ключі, але схоже, що воєнно-політичне керівництво України уже тоді зробило практичні висновки.

Навчання СБУ на кордоні з Білоруссю, вересень 2021 року, фото ілюстративне

Це проявилось не тільки у нарощенні сил та засобів Збройних Сил України на кордоні з Білоруссю, але й також – у різних "гібридних" діях наших силових структур. Наприклад, у липні 2021 року Морська охорона ДПСУ спорядила один із своїх катерів охороняти акваторію Прип’яті на кордоні з Білоруссю.

У жовтні 2021 року Військова служба правопорядку (ВСП) стала учасником навчань "Залізний вовк", що відбувались у Литві. Сценарій цих навчань: групи невідомих осіб, схожих на "нелегальних мігрантів" від Лукашенко, намагались прорвати державний кордон Литви та заблокувати пересування колон військ НАТО. Відбивати таку загрозу мали литовські збройні сили за підтримки нашої ВСП та аналогічних підрозділів армій країн НАТО.

Один із епізодів навчань "Залізний вовк" у Литві, жовтень 2021 року

Але при цьому є прогалини, які потрібно усувати в "прискореному" режимі.

Наприклад – у березні 2021 року у ВР був зареєстрований законопроект №5232 про розширення повноважень Держприкордонслужби на випадок "гібридних" ситуацій, коли наш кордон теж візьмуться проривати "нелегальні мігранти" від Лукашенко, або ж взагалі – нові "зелені чоловічки" від Путіна, скажімо, на бронемашинах без озброєння та опізнавальних знаків.

Учора, 8 листопада, профільний комітет схвалив текст законопроекту №5232 до другого читання, але можливо приймати цей документ в сесійній залі ВР потрібно було "ще на вчора".

Держприкордонслужба з липня 2021 року планомірно посилює захист кордону з Білоруссю, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Що являє собою модерновий білоруський БТР - V2