xcounter
#

Як воїни України захищають Маріуполь та що робити далі (аналіз)

6697
Як воїни України захищають Маріуполь та що робити далі (аналіз)

Українські воїни тримають оборону Маріуполя вже 39 діб. Кожна доба – це хвилини і навіть секунди між життям і смертю

Наочність тієї чи іншої події найкраще ілюструвати графікою. В нашій ситуації – картами з нанесеною обстановкою. З того, що вдалося знайти у відкритому доступі, – це @JustasVitkauskas, @jominiw. Достойний, як на мене, картографічний митець. Дякую йому за якісну й оперативну графіку. Тож глянемо разом на карту подій біля Маріуполя від 1 квітня.

Місто оточене. Оборону ведуть 56-а мотопіхотна бригада імені гетьмана Івана Виговського, 36-та бригада морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського, 12-та бригада оперативного призначення Нацгвардії імені Дмитра Вишневецького та загін особливого призначення "Азов".

Читайте також: Символізм Маріуполя, "дерев’яна валюта", орбанівське мавпування путіна: інфорезонанси доби

"Виговці" на заході міста нищать 68-й та 163-й танкові полки 150-ї дивізії. Командир російської 150-ї мсд генерал Мітяєв був утилізований 3 березня. "Білинці" тримають північ міста, знищуючи 810-ту бригаду морської піхоти ЧФ РФ, у котрій повно зрадників, яким 8 років тому смачнішою за український борщ виявилася москальська тюря.

Шаров полковник окупант рашисти
Знищений у боях за Маруіполь полковник Шаров

Командира бригади полковника Шарова вбито. Кримські окупанти отримали настільки "яскраві" враження від дій українських оборонців, що надихати їх хоч на якусь активність приїздив особисто замполіт ЧФ капітан 1 рангу Палій. Так само сконав під Маріком. А командир "білинців" полковник Баранюк став Героєм України (указ Президента України від 19 березня 2022 року).

Зруйнований Маріуполь, 2022 рік
Кадри зруйнованого Маріуполя. Ворог має відповісти за всі свої злочини.

На сході міста зубами і "кігтями" в рідне місто вчепився "Азов": на нього пруть 3 БТГр 102-го мсп 150-ї мсд та аж батальйон Росгвардії ("кадировці"). Командир "Азова" майор Прокопенко – теж Герой України (указ Президента України від 19 березня 2022 року).

Збройні Сили України Азов
Захисники Маріуполя мужньо тримають місто вже 39 діб

Ситуація на вчора: "кадировці" повільно і болісно для себе просунулися в промзоні на сході, 102-й мсп завдає за підтримки авіації вогневі удари по місту, не вибираючи, де цивільні об’єкти, а де – вузли оборони (Гаага давно чекає на них), 163-й тп пре до центра міста, намагаючись обійти "виговців" з правого флангу, частково це вдається, але дуже дорого і дуже повільно. Головні зусилля штурму зосереджені з заходу, наша мотопіхота тримається стійко, хоча повільно відходить до центру міста.

Маріуполь
У Маріуполі наразі залишаються багато мирних жителів, які страждають від обстрілів рашистами житлових будівель

За інформаційними джерелами: на заході до міста намагалася прорватися ланка українських транспортних вертольотів Мі-8. І прорвалася! Доставлені боєприпаси, їжа, медицина. Назад забрали важкопоранених. На зворотному шляху один Мі-8 було збито, 15 вояків загинуло, двоє потрапили до полону. Три гвинтокрили повернулися без втрат. Тут – глибочезний респект вертольотникам. Це був неймовірний політ!

Кілька слів "за самопочуття" ворога:

  • "народну міліцію" ДНР завоювувати Марік не запросили. Геть зовсім. Залучені виключно професійні військовослужбовці ЗС РФ;
  • 163-й тп на початку вторгнення з двох своїх БТГр втратив близько 550 бійців;
  • 102-й мсп виставив одну БТГр, котра втратила 880 бійців "200" та "300", командир полку полковник Ісайкин убитий;
  • 3 березня в ППД 150-ї мсд в селищі Персіянівський замкомдива полковник Попов, котрий вирушав для прийняття управління дивізією під Маріуполь, закликав на загальному шикуванні добровольців вирушати з ним разом. Погодилися аж 70 орків;
  • 4 березня зібраний з дивізії танковий батальйон вирушив на Маріуполь. Не доїхав. Живих – 4 солдати. Дяка ПС ЗСУ;
  • 5 березня після близького знайомства з "Азовом" до ППД повернулися 150 військовослужбовців 102-ї мсп, котрі відмовилися воювати далі. Всі звільнені. Кількість просто дезертирів обліку не піддається;
  • 7 березня в госпіталь Ростова-на-Дону привезли 200 пластикових пакетів з "бандерольками".

В інші дні ситуація розвивалася так само, але в мене немає цифр і фактів, але тенденції зберігаються.

Резюме: сили ворога, що рвуться в Маріуполь, не виглядають нездоланними; наші бійці давно перетнули межу людських можливостей; гуманітарна ситуація в місті не може бути описана парламентською лексикою, а за непарламентську "Цукер саджає на підвал"; відхід оборонців з міста означає смерть цивільного населення з імовірністю, близькою до 1, тому залишити його не можна; єдиний вихід, що виглядає реальним, – нам прорватися в місто від Вугледара, ударивши в стик між 163-м тп та 810-м обрмп.

Тримайся, Маріуполю!

Віктор Кевлюк

Читайте також: Оточений Маріуполь: рашисти намагаються зрівняти нескорене місто з землею (відео з дрона)