xcounter
#

ЗСУ повністю змінять парк КШМ на нові та модернізовані зразки: стали відомі подробиці

11359
Різні версії нових КШМ К-1450 ЗСУ від "Телекард-Прилад"
Різні версії нових КШМ К-1450 ЗСУ від "Телекард-Прилад"

Всі нові або модернізовані машини для підрозділів Збройних сил України будуть адаптовані під уніфікований комплект К-1450, що розробила та виготовляє приватна одеська компанія "Телекард-Прилад"

Підприємство "Телекард-Прилад" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України"), спільно з головним управлінням зв’язку ЗСУ, реалізує низку проектів, пов’язаних з покращенням процесу зв’язку та автоматизації у Збройних силах України.

Зокрема, на параді буде показаний перший зразок БТР "Хорунжий" (глибока модернізація БТР-60М від НВО "Практика"), який керівництво ЗСУ планує використати як бюджетну броньовану платформу для розміщення типового комплекту засобів зв’язку у складі КШМ.

Читайте також: КШМ К-1450 від "Телекарт-Прилад" прийнято на озброєння ЗСУ (фото)

Раніше подібні комплекти були реалізовані за проектом "Світязь" на нових БТР-3 та БТР-4. З огляду на збільшення чисельності бригад територіальної оборони та інших підрозділів, які потребують сучасних та ефективних засобів зв’язку, Командування ЗСУ розглядає варіант використання більш дешевої платформи, на кшталт модернізованих БТР-60/70 саме для таких цілей.

КШМ К-1450
Командно-штабна машина К-1450 на базі БТР-70КШ виробництва ТОВ "Телекард-Прилад"

Поки що спільне рішення обговорюється приватним підприємством "Телекард-Прилад" та Командуванням військ виду, але, наразі, вже розроблені всі матеріали, котрі дозволяють швидко адаптувати існуючі комплекси систем зв’язку для встановлення на платформу БТР "Хорунжий".

"Наше основне посилання - у нас різні базові шасі на однаковий функціонал (КШМ К-1450). Це відноситься до будь-яких машин - БТР-70, БТР-60, БТР-3 або БТР-4, а також до КШМ на автомобільному шасі від різних виробників, які мають необхідні параметри", - зауважив в ексклюзивному коментарі Defense Express директор департаменту супроводження системних проектів ТОВ "Телекард-Прилад" Олексій Савицький.

КШМ К-1450-03 на базі БМП-1
КШМ К-1450-03 на базі БМП-1

За його словами, під це завдання на підприємстві створений спеццех, на якому серійно виготовляється весь спектр потрібного для наповнення нових КШМ (на будь-якій базі) обладнання. Своєю чергою, у перевірці всіх цих виробів безпосередньо беруть участь представники замовника, зауваження котрих (якщо вони мають місце) одразу ж опрацьовуються.

"Наразі ми можемо впевнено сказати, що при наявному замовленні ми зможемо його забезпечити на 100%!", - наголосив представник "Телекард-Прилад".

Варто додати, що на сьогодні відомо про відвантаження Збройним силам 20 одиниць нових командно-штабних машин К-1450 від "Телекард-Прилад" (різних типів) з уніфікованим комплектом засобів зв’язку та управління, однак з різними типами броньованих шасі – БТР-3, БТР-4, БМП-1 тощо.

Також "Телекард-Прилад" в рамках ДКР "Світязь" проводить заходи з адаптації менших платформ високої прохідності (як то Renault Midlum й КІА КМ-450) для їхнього застосування у якості КШМ шляхом інтеграції в них типових комплектів зв’язку.

КШМ К-1450-05
Зразок КШМ К-1450-05 на базі вантажівки Renault Midlum від "Телекард-Прилад"

Так, днями командувач Військ зв’язку ЗСУ генерал-майор Євген Степаненко журналістам, що на 2021 рік заплановане проведення державних випробувань дослідних зразків командно-штабних машин К-1450-05 та К-1450-06 на сучасній автомобільній базі.

КШМ К-1450-06
Зразок КШМ К-1450-06 на базі автомобіля підвищеної прохідності KIA KM450 від "Телекард-Прилад"

"Ці машини (К-1450-05 та К-1450-06) пройшли попередні випробування і наразі ми готуємо пакет документів для виходу на державні випробування. За планом на озброєння ЗСУ такі вироби будуть поставлені вже до кінця поточного року", - відзначив Олексій Савицький, додавши, що самі шасі для цих моделей (виробництва Renault та КІА) не обиралися компанію, а є "давальницькими" й при потребі можуть бути замінені на інші відповідні за ТТХ варіанти.

Читайте також: КБТЗ передало "Телекард-Прилад" перше базове шасі для нових КШМ