xcounter
#

ЗСУ отримали цікаву німецьку зброю для швидкої утилізації рашистських танків

25815
Німецький постановник мін MiWS Skorpion, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецький постановник мін MiWS Skorpion, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, Берлін чи Лондон вирішив не афішувати частину своїх "оборонних" поставок для України

У відкритому доступі з’явилось фото, яке вказує – підрозділи Збройних Сил України на Херсонщині активно використовують протитанкові міни DM1399 (AT2) німецького виробництва.

Такі міни можуть виставлятись дистанційно, за допомогою реактивних снарядів. Міна АТ2 має діаметр 103 мм та масу 2,22 кг, оснащена механізмом самоліквідації, що спрацьовує за 4 дні після постановки.

Читайте також: Російський "ленд-ліз" в одному фото: окупанти "загубили" сотні боєприпасів, які швидко повернуться до власників

Далі починаються свої нюанси. Формально, міна АТ2 була на озброєнні армій Німеччини, Великої Британії та Норвегії. Але після 1997 року та укладення Оттавської конвенції про відмову від касетної зброї АТ2 опинилась фактично під забороною. Бо підпадала під визначення "касетної зброї" за формальними ознаками – наприклад, один реактивний снаряд до системи Mars II міг вміщати 28 мін типу АТ2.

Тому на перший погляд, справа виглядає так – Україна негласно отримала в рамках військової допомоги від Німеччини чи Великої Британії реактивні снаряди, які були споряджені мінами DM1399. І тепер ця зброя допомагає ЗСУ посилено знищувати танки рашистів на Херсонщині.

Але допитливі користувачі соцмереж зауважили, що на сфотографованій міні насправді нема стабілізуючого парашутика, який мав би бути у випадку постановки з реактивного снаряду до Mars II. Ця обставина дозволяє припускати, що насправді цю міну DM1399 могли поставити за допомогою MiWS Skorpion. Хоча таких машин нам офіційно не передавали, і той же MiWS Skorpion зараз не стоїть на озброєнні армій Німеччини, Великої Британії чи Голландії. Справедливості заради тут варто відзначити, що і про передачу для ЗСУ протитанкових мін типу АТ2 офіційної інформації теж не було.

Але схоже, поява такої цікавої німецької зброї стала одним із факторів, завдяки якому рашисти на Херсонському напрямку за останні 3 тижні втратили понад 120 танків.

Знищений танк рашистів, джерело фото - канал "Диванно-штурмовая бригада"
Читайте також: Генштаб розповів, як інженерні війська допомогли зірвати "блітцкриг" рашистів (відео)