xcounter
#

Флот РФ у Чорному та Середземному морях: розповідаємо всі деталі (аналіз)

36935
Ракетний крейсер "Варяг"
Ракетний крейсер "Варяг"

Нині у Середземному морі перебуває постійне оперативне з'єднання ВМФ РФ, причому половина його вимпелів – зі складу Чорноморського флоту (ЧФ). Відомо, що ракетні кораблі та підводні човни ЧФ регулярно обстрілюють крилатими ракетами (КР) важливі об'єкти України. Але частина ракетних кораблів та підводних човнів ЧФ із початком війни Туреччина не пропускає із Середземного моря до Чорного.

Які завдання середземноморського з'єднання РФ, скільки у ньому ракетних кораблів та підводних човнів (у т.ч., що належать ЧФ), скільки залишилося у Чорному морі та реально може завдавати ударів ракетами по об'єктах України – у матеріалі Defense Express.

Зараз з'єднання ВМФ РФ у Середземному морі має 18 вимпелів, у т.ч.:

Читайте також: Росіяни перекинули берегові війська Балтфлоту для "утилізації" на Харківському напрямку
  • 2 ракетні крейсери (РК) пр.1164: "Маршал Устинов" (Північний флот – ПФ) та "Варяг" (Тихоокеанський флот – ТФ);
  • 1 фрегат пр.22350 "Адмирал Касатонов" (ПФ);
  • 1 фрегат пр.11356Р "Адмирал Григорович" (ЧФ);
  • 2 великі протичовнові кораблі (БПК) пр.1155: "Вице-адмирал Кулаков" (ПФ) та "Адмирал Трибуц" (ТФ);
  • 1 малий ракетний корабель (МРК) пр.21631 "Орехово-Зуево" (ЧФ);
  • 2 дизель-електричні підводні човни (ДЕПЧ) пр.636.3: "Новороссийск" та "Краснодар" (обидві ЧФ);
  • 1 тральщик пр.12700 "Владимир Емельянов" (ЧФ);
  • 1 протидиверсійний катер (ПДК) пр.21980 "Кадет" (ЧФ);
  • 2 розвідувальні кораблі: пр.861М "Кильдин" (ЧФ) та пр.864 "Василий Татищев" (Балтійський флот – БФ);
  • 4 допоміжні судна: танкери пр.03182 "Вице-адмирал Паромов" (ЧФ), пр.1559-В "Борис Бутома" (ТФ) та пр.РЕФ-675 "Вязьма" (ПФ), плавуча майстерня пр.304 ПМ- 82 (БФ);
  • 1 буксир пр.23470 "Сергей Балк" (ЧФ).

З'єднання базується у Тартусі та з 30 вересня 2015 р. бере участь у військовій операції ВКС РФ у Сирії, здійснюючи там прикриття авіагрупи ВКС РФ та авіабази Хмеймім. Основним його завданням було забезпечення діяльності військ РФ у Сирії. ВМФ РФ доставляв туди морем озброєння та предмети постачання. На з'єднання покладалися бойові завдання: вогневої підтримки наземних операцій; протидії спробам нападу на російські бази з моря та відбиття можливих ударів з моря; забезпечення захисту морських комунікацій у східній частині Середземного моря.

Адмирал Григорович Севастополь
Фрегат "Адмирал Григорович" в Севастополі

Але, мабуть, під час війни з Україною перед з'єднанням було поставлено ще одне бойове завдання – забезпечення стратегічного стримування країн НАТО. З'єднання посилено до 18 вимпелів (зазвичай там було 10-15). В т.ч. у ньому 5 кораблів з КР (2 крейсери з 32 ПКР "Вулкан", 2 фрегати та 1 МРК з 32 ракетами "Калибр-НК"), а також 2 ДЕПЧ з 8 ракетами "Калибр-ПЛ". Усього вони мають 40 КР/ПКР "Калибр". ППО здійснюють 2 крейсери зі 128 ЗУР ЗРС С-300Ф та 2 фрегати з 32 ЗУР ЗРК "Редут" та 24 ЗУР ЗРК "Штиль".

Ракетний крейсер "Маршал Устинов"
Ракетний крейсер "Маршал Устинов"

Але з'єднання не має авіаносців (тобто може діяти лише у радіусі застосування бойових літаків з бази Хмеймім), а головне, маючи 7 бойових кораблів та 2 підводні човни, воно абсолютно незрівнянне з ВМФ Середземноморських країн НАТО (Франції, Італії, Іспанії, Туреччини та Греції).

У сумі ті мають 3 авіаносці, понад 100 ракетних кораблів класу есмінець/фрегат/корвет та 47 підводних човнів, причому тільки кораблі несуть більше 800 ПКР Harpoon, Exocet або Teseo (для потоплення крейсеру "Москва" знадобилося лише 2 ПКР "Нептун"). І це без урахування середземноморських з'єднань ВМС США та Британії з їхніми авіаносцями, есмінцями тощо, а також не рахуючи бойових літаків ВПС НАТО з країн Середземномор'я. Коментарі тут зайві.

Крейсер "Москва" після влучання ракет "Нептуна", видно хаотичну роботу систем пожежогасіння, фото з відкритих джерел
Крейсер "Москва" після влучання ракет "Нептуна", видно хаотичну роботу систем пожежогасіння, фото з відкритих джерел

А зі складу середземноморського з'єднання до ЧФ належить 1 фрегат пр.11356Р, 1 МРК пр.21631 та 2 ДЕПЧ пр.636.3, які можуть нести у сумі 24 ракети "Калибр". Звідси у Чорному морі знаходиться та боєздатні лише 2 фрегати пр.11356Р ("Адмирал Эссен" та "Адмирал "Макаров"), 3 МРК пр.21631 ("Вышний Волочёк", "Ингушетия", "Грайворон") та 2 ДЕПЧ пр.636.3 (ще 2 підводні човни небоєздатні), які можуть нести у сумі 48 ракет "Калибр".

"Алроса"
"Алроса" в Севастополі, фото ілюстративне

Причому, російські фрегати та МРК з великим побоюванням виходять у море, бо існує загроза українських ПКР "Нептун". Тобто. без побоювань можуть обстрілювати Україну лише 2 підводні човни, що несуть у сумі 8 ракет "Калибр-ПЛ". Щоправда, повідомлялося, що до них у червні може приєднатися підводний човен пр.877В "Алроса", що вийшов з ремонту та оснащений ракетами "Калибр-ПЛ", але при випробуваннях він вийшов з ладу та був відбуксований назад на завод.

Пуск ПКР комплексу "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів
Пуск ПКР комплексу "Нептун", ілюстративне фото довоєнних часів

Відомо також, що для обстрілу об'єктів України ще використовується Каспійська флотилія (Кфл): ракетний корабель пр.11661К "Татарстан" та 3 МРК пр.21631 ("Великий Устюг", "Град Свияжск" и "Углич"). У сумі вони несуть 32 ракети "Калибр", але й у цих кораблів останнім часом виникли серйозні технічні проблеми, що впливають на їхню боєздатність.

Звідси видно, що на ЧФ та Кфл кількість боєздатних морських носіїв КР "Калибр", які можуть реально їх застосовувати, з різних причин різко знизилася. Тому для ударів по Україні почали застосовувати навіть ПКР берегових ракетних комплексів "Бастион" та "Бал", які для цього не призначені. Але у ЗС Росії ще достатньо наземних та повітряних носіїв КР та вони, незважаючи на часткове вичерпання запасів КР (їх залишилося менше 40%), продовжують завдавати ударів по об'єктах України.

NASAMS
NASAMS

Крилаті ракети можуть бути збиті українською ППО та вже нею збивалися, але недостатня кількість ЗРК та винищувачів у ЗСУ не дозволяє забезпечити захист більшості важливих об'єктів країни від КР. Сподіватимемося, що коли Повітряні сили України отримають достатньо ЗРК NASAMS та Patriot, а також винищувачів, ця проблема буде вирішена хоча б частково.

Юрій БАРАШ, спеціально для Defense Express

Читайте також: Услід за "Москвою": скільки ракет Нептун необхідно, щоб потопити кораблі Чорноморського флоту