xcounter
#

"Повітряна поліція" НАТО почала патрулювати в небі Північної Македонії

557
Фактично грецькі ВПС патрулюють в небі Македонії ще з березня 2020 року, фото ілюстративне
Фактично грецькі ВПС патрулюють в небі Македонії ще з березня 2020 року, фото ілюстративне

Своєї бойової авіації Македонія зараз не має. Придбані в Україні Су-25 ще в 2006 році македонці продали до Грузії, тому зараз вимушені покладатись на захист F-16 грецьких ВПС

Сьогодні, 10 грудня 2021 року, Повітряне командування НАТО оголосило, що в небі Північної Македонії (колишня Македонія) почне свою роботу місія "повітряної поліції".

ЇЇ роботу на даний момент забезпечуватимуть два винищувачі F-16 військово-повітряних сил Греції та літак радіолокаційного дозору E-3A Centry із складу Об’єднаних сил НАТО.

Читайте також: Фінляндія офіційно оголосила, що купуватиме винищувачі F-35A
Церемонія відкриття місії "повітряної поліції" НАТО в Північній Македонії, фото з відкритих джерел

Показово, що церемонію відкриття місії "повітряної поліції" НАТО в Північній Македонії відкрив розіграш епізоду, як два грецькі F-16 виконували "перехоплення" літака Learjet, що виконує перевезення для македонського уряду.

Також показовим є перелік персоналій, що проводили церемонію відкриття місії "повітряної поліції" НАТО в Північній Македонії: міністр оборони Північної Македонії Радміла Шекерінська Янковська, представник НАТО генерал-лейтенант Де Ла Круз, командувач Об'єднаного центру повітряних операцій НАТО та начальник тактичної авіації ВПС Греції генерал-лейтенант Фемістоклес Буруліас.

Демонстративні польоти грецьких F-16 під час відкриття місії "повітряної поліції" НАТО в Північній Македонії, фото з відкритих джерел

Відомо, що грецькі ВПС взяли під свою охорону повітряний простір Північної Македонії ще у березні 2020 року, але такі патрулювання досі відбувались за двосторонньою греко-македонською угодою.

Македонія зараз не має своєї військової реактивної авіації. У 2000 році Македонія придбала в України чотири штурмовики Су-25, які були задіяні у боях проти албанських сепаратистів, і це були всі наявні у македонців реактивні літаки. Після завершення бойових дій Македонії стало накладно утримувати свої Су-25, ці літаки в 2006 році були продані до Грузії.

Один із штурмовиків Су-25 ВПС Македонії, що були придбані в Україні, архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки бойових літаків має Україна: новий довідник World Air Forces 2022