xcounter
#

Греки показали варіант модернізації Leopard 1A5, яка цікава і для ЗСУ

4458
Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform
Leopard 1A5 в строю ЗСУ, вересень 2023 року, фото - АрміяInform

Тим більш, що цей проект було створено за досвідом бойових дій в Україні

Грецька оборонна компанія EODH SA показала проект модернізації танків Leopard 1A5, який був виконаний спільно з німецьким концерном KMW та іспанською оборонною компанією DUMA, та пропонується для грецької армії.

Цей проект був створений за досвідом бойових дій під час вторгнення РФ до України, та загалом передбачає посилення вогневої потужності танка, ситуаційної обізнаності його екіпажу та підвищення ходових якостей і рівня захищеності машини. Про це йдеться в публікації грецького порталу Doureios.

Рендер проекту модернізації Leopard 1A5, наводить портал Doureios

Зокрема, як випливає із представленого рендеру проекту, для покращення захисту машини передбачається установка блоків динамічного захисту на башту, лобову деталь та частково на бортову проекцію. Крім того, допускається також установка "мангалів" на башту та/або моторне відділення. Загальна маса додаткового захисту має скласти лише 2 тони.

Для покращення ходових характеристик "апгрейду" Leopard 1A5 автори проекту пропонують поставити потужнішу силову установку, двигун на 1000 к.с. Оскільки передбачається, що в результаті модернізації маса танка виросте до 46 тон.

Рендер проекту модернізації Leopard 1A5, наводить портал Doureios

Для посилення вогневої міці передбачається або можливість установки ПТРК на башті танка, або ж модернізація гармати з тим, щоб вона могла теж стріляти керованими ракетами. А крім того – допускається опція також установки для пуску дронів-камікадзе. Що стосується бортової електроніки, то тут передбачається повне оновлення системи управління вогнем, засобів зв’язку, ситуаційної обізнаності та навіть GPS-навігації.

Якщо узагальнити все вищеописане, то можемо зробити висновок, що і такий проект модернізації Leopard 1A5 може бути цікавим для ЗСУ. Бо нашому війську будуть актуальні всі варіанти, які стосуються оновлення цієї машини.

Раніше Defense Express розповідав про варіант модернізації Leopard 1A5 із установкою безпілотної башти, який показали бельгійці. Також ми писали про проект модернізації танка під індексом Leopard 1A6 ще з 1980-х років, який так і не був реалізований.

Модернізований Leopard 1A5 із безпілотною баштою Cockerill 3105, зображення з відкритих джерел