xcounter
#

Українські вертольоти оснастять німецькою системою захисту від ракет AMPS від Hensoldt

Мі-24 ЗСУ (фото: ГШ ЗСУ)
Мі-24 ЗСУ (фото: ГШ ЗСУ)
3756

Система захисту AMPS забезпечує виявлення та протидію ракетам "повітря-повітря" та "земля-повітря" й дозволяє захисти машини та їх екіпажі, вона вже встановлюється на NH90 Бундесвера та на H145M від Airbus

Один з провідних німецьких виробників авіоніки та сенсорних систем Hensoldt повідомив про постачання до України бортової системи захисту від ракет AMPS, яка об'єднує засоби виявлення загрози та протидії ракетам із лазерним, інфрачервоним та радіолокаційним наведенням.

"Постачанням AMPS ми забезпечуємо підвищення обороноздатності українських гелікоптерів. Інтегруючи цю платформу ми захищаємо екіпажі від широкого спектру загроз, особливо від ракет "земля-повітря" і "повітря-повітря", - зазначила Таня Альтман [Tanya Altmann], керуючий директор Hensoldt Optronics GmbH у офіційному повідомленні.

Читайте також: Контракт на 1,15 млрд доларів на AIM-120 AMRAAM: скільки це ракет та чи дійсно вони всі для України
AMPS
Система AMPS від Hensoldt (джерело:Hensoldt)

Сама система AMPS складається з системи сенсорів, які, в залежності від комплектації, складаються з системи камер для огляду у всіх ракурсах, детекторів лазерного та радіолокаційного випромінювання. Система сама аналізує загрози, сигналізує про них, здійсню автоматичний відстріл теплових пасток. Також у найбільш розширеній версії AMPS-MD передбачається встановлення комплексу активної протидії ракетам з інфрачервоним наведенням шляхом засліплення їх головок самонаведення.

AMPS
Приклад інтеграції AMPS на вертольоті NH90 (джерело:Hensoldt)

Загалом мова йде про 16 систем з завуальованою вартістю, яка вимірюється "двозначним числом у мільйонах" євро. Але, скоріш за все, мова йде про нижню межу поняття "десятків". Інтеграцію систем AMPS в українські вертольоти буде реалізовувати чеське підпримєство LOM Praha, яке пропонує модернізацію вертольотів типу Ми-8, Ми-17 та Ми-24, зокрема й встановленням таких систем, а також інтеграцію іншого обладнання включно з оптико-прицільними станціями та цифровою кабіною.

LOM Praha модернізація вертольотів
Ілюстрації компанії LOM Praha відносно напрямів модернізації вертольотів

Зазначимо, що система Hensoldt у 2019 році уклав контракт з Airbus Helicopters на постачання AMPS на вертольоти H145M. Також у 2022 році компанія отримала замовлення від Бундесвера на оснащення AMPS всіх 82 вертольотів NH90, які знаходяться на озброєнні сухопутних сил.

NH90
NH90 Бундесверу (фото: Bundeswehr)
Читайте також: CV90, як основна БМП ЗСУ: у чому головна особливість, чи є альтернативи, включно з вітчизняними зразками