xcounter
#

В Білорусі розробили власний ЗРК середньої дальності з новими ракетами (відео)

16337
Білоруський ЗРК середньої дальності "Бук-МБ3К" на MILEX-2019
Білоруський ЗРК середньої дальності "Бук-МБ3К" на MILEX-2019

Крім цього, місцеві зброярі продовжують вдосконалення та розробку інших систем. У тому числі й стрілецького озброєння, боєприпасів та ракетного озброєння, яке може стати конкурентом українським зразкам

Білоруський оборонно-промисловий комплекс зміг розробити власну систему ЗРК середньої дальності зі своїми ракетами.

Про це днями, в інтерв’ю місцевому каналу СТВ повідомив голова Державного військово-промислового комітету Білорусі Дмитро Пантус.

Читайте також: Білорусь провела стрільби ОТРК "Точка-У" на полігоні за 20 км від кордону з Україною

Так, він відзначив, що одним зі знакових досягнень білоруського ОПК вважає створення власної зенітно-ракетної системи середньої дальності. За його словами, новий зразок вже пройшов три етапи випробувань й у першому кварталі 2022 року має пройти завершальний.

"У першому кварталі цього року ми вийшли на завершальний (етап). Лише за тиждень мають бути проведені останні випробування з бойовими стрільбами (інтерв’ю було оприлюднено 13 лютого цього року)", - повідомив Дмитро Пантус.

Бук-МБ3К
Перші випробування дослідних зразків зенітних керованих ракет 9М318 розробки білоруського НВТОВ "ОКБ ТСП", призначених для модернізованого ракетного комплексу "Бук-МБ3К" у лютому 2020 року

Він також зазначив, що після цього можна буде заявити про створення власного білоруського ракетно-зенітного комплексу, оснащеного вітчизняними ракетами й почати його постачання білоруським військовим.

"Я думаю, що у 2022 році ми офіційно цей ДКР у повному обсязі завершимо і вироби почнуть поставлятись у встановленому порядку в рамках державної програми озброєння нашим Збройним Силам", - сказав голова Державного військово-промислового комітету Білорусі.

Білоруський ЗРК Бук-МБ3К
Білоруський ЗРК середньої дальності "Бук-МБ3К" на MILEX-2019

Окрім комплексу середньої дальності з власними ракетами ("Бук-МБ3К", роботи над яким ведуть з 2019 року), в Білорусі також працюють і над модернізацією ЗРК, створеної на базі комплексу "Оса", а також нових РЛС та систем РЕБ.

ЗРК Оса
Випробувальні пуски з білоруського варіанту ЗРК "Оса"

Ще одним з направлень розвитку, зброярі північного сусіда вважають оновлення радянських ракет класу "повітря-повітря" Р-27 (середньої дальності) та Р-73 (близької дальності) для винищувачів.

Білоруські авіаційні ракети ближнього радіуса дії Р-73
Білоруські авіаційні ракети ближнього радіуса дії Р-73

"У 2021 успішно пройшли практичні випробування (цих ракет) на літаках Збройних Сил Республіки Білорусь, всі цілі були вражені. Слід зазначити, що ця модернізація проводиться не просто якимось ремонтом, а ми повністю замінюємо електронні блоки на власній електронній компонентній базі, ніж покращуємо окремі ТТХ цих виробів", - розповів Дмитро Пантус.

Р-73 та Р-27
Модернізовані українські авіаційні ракети Р-73 та Р-27 від ДАХК "Артем" на "Зброя та Безпека-2021"

Варто нагадати, що подібні ракети є чи не основним виробом українського ДАХК "Артем". Так, саме авіаційні ракети їх виробництва Р-27 вже багато років постачаються на експорт в різні країни й білоруська модернізація може вийти на експортний ринок, як черговий конкурент українського підприємства.

Цікаво, що ще одним з начебто успішних направлень ОПК Білорусі, в якому в України є певні проблеми, є, на думку Дмитра Пантуса, розробка стрілецького озброєння та боєприпасів.

Боєприпасне виробництво в Білорусі
Боєприпасне виробництво в Білорусі

"Наприкінці 2021 року ми затвердили план розвитку по даному напрямку до 2028 року не лише за новою номенклатурою виробів, які будуть розроблятися. А це і пістолет-кулемет, і окремі види просто пістолетів, ще одна снайперська гвинтівка тощо. Номенклатура є досить широкою. Але й загалом затвердили план розвитку науково-виробничого кластеру "Устя" з боєприпасів. Тут також є певні успіхи", - зазначив Дмитро Пантус.

Читайте також: Білорусь показала прототип власного БТР та тонко натякнула на відмову від російського "Бумерангу"