xcounter
#

Став відомий план побудови турецьких корветів класу Ada для України

Туреччина побудувала для власних ВМС чотири корвети класу Ada
Туреччина побудувала для власних ВМС чотири корвети класу Ada
12266

План будівництва корветів класу Ada передбачає значно ширшу участь України

Перший турецький корвет класу Ada для Військово-морських сил України буде побудований за формулою 50:50, а його готовність до випробувань очікується на рівні 2023 року.

Якщо раніше розглядався варіант будівництва першого корабля повністю у Туреччині, то тепер вирішено, що Україна сама обладнає його на вітчизняних потужностях. Про це Defense Express стало відомо з власних джерел у Міноборони України.

Читайте також: Здатний збивати балістичні ракети: до складу флоту США увійде 69 корабель типу Arleigh Burke
Корвети Ada
Корвети Ada озброєні ПКР, ЗРК RIM-116 та 76-мм артустановкою

"Спочатку турецька сторона запропонувала повністю побудувати перший корвет на своїх потужностях. Але, після плідних перемовин, наші партнери погодились, що у Туреччині буде побудовано лише корпус першого корабля за участю українських фахівців", - заявив cпівбесідник Defense Express.

Потім недобудований корабель буде транспортований на українське суднобудівне підприємство та вже за участю турецьких фахівців буде оснащений та доведений до повної готовності. Турецькі фахівці вже провели огляд суднобудівних потужностей України та підтвердили технологічну сторону такого сценарію.

Корвет ada
Строки будування корветів Ada - близько двох років

Як стало відомо, перший корвет має вийти на державні виробування вже на рівні 2023 року. Надалі всі інші корвети будуть побудовані вже виключно на українських потужностях та з більшою кількістю вітчизняних вузлів та агрегатів. Наприклад, якщо на першому кораблі буде іноземна силова установка, то на всіх інших - турбіни від "Зоря-Машпроект". А державні випробування корветів будуть проведені у широкій взаємодії із турецькою стороною.

Як стало відомо раніше, будівництво корветів буде здійснюватись на заводі "Океан" у Миколаєві. Очільник підприємства повідомив, що контракт з турецьким оборонним концерном про співпрацю у створенні замовлених кораблів буде підписаний до квітня місяця цього року.

Читайте також: Мінстратегпром пропонує витратити на створення малорозмірних ТРДД для БПЛА понад 400 млн гривень