xcounter
#

В "Укроборонпромі" досі не імпортозаміщені понад 3000 позицій комплектуючих

2760
Наявна техніка ЗСУ "радянського зразка" в більшості виготовлялась на підприємствах, що знаходяться в РФ і навіть вироблена в Україні мала багато російських складових
Наявна техніка ЗСУ "радянського зразка" в більшості виготовлялась на підприємствах, що знаходяться в РФ і навіть вироблена в Україні мала багато російських складових

З огляду на минулорічні темпи заміни російських компонентів, на повну відмову від них знадобиться ще не один рік

ДК "Укроборонпром" розповів про поточний стан справ з імпортозаміщення російських складових в продукції підприємств ОПК, що входять до складу Концерну.

Як повідомила прес-служба Концерну, відповідна інформація була оприлюднена під час проведення круглого столу "Імпортозаміщення: потенціал розвитку внутрішнього виробництва та зміцнення незалежності держави", який відбувся 27 вересня.

Читайте також: Для модернізації Т-64 у версію "Краб" ХКБМ потрібен атомний вибух та сертифікована пліснява
УСПП
На круглому столі "Імпортозаміщення: потенціал розвитку внутрішнього виробництва та зміцнення незалежності держави" ситуацію обговорювали представники ДК "Укроборонпром" та Українського союзу промисловців і підприємців

За даними Концерну, загальна кількість позицій російських комплектуючих, що досі не замінена на аналоги, становить понад 3000 одиниць. Мова йде, зокрема, про мікро- та радіоелектроніку, спецсплави та спеціальні матеріали, підшипники, електроприлади, контрольно-вимірювальні прилади тощо.

Варто відзначити, що і ця цифра викликає певні сумніви, адже за іншими, оприлюдненими під час круглого стола даними, в період з 2014 по 2020 рік було замінено лише шість тисяч позицій із 12 тисяч позицій.

Ан-178
Юрій Гусєв заявив, що усі компоненти нових Ан-178 будуть імпортозаміщенні. Водночас відомо, що ДП "Антонов" начебто й досі не користується російськими матеріалами (алюмінієм та титаном) з яких будується власне весь корпус літака

"Станом на 2014 рік залежність підприємств Концерну від комплектуючих російського виробництва складала понад 12 тисяч номенклатур різних видів продукції. Однак упродовж 2014-2019 років завдяки активному залученню підприємствами Концерну українських виробників, країн-партнерів та власних виробничих потужностей проведено заміну близько 4,5 тисяч позицій номенклатур товарів, а у 2020-му – ще півтори тисячі”, - повідомив директор із закупівель ДК "Укроборонпром" Роман Аврамов.

БМ Оплот
В українському танку БМ "Оплот" й досі маються російські складові

Коли було замінено ще приблизно 3 тисячі російських компонентів або як з незамінних 6 тисяч вийшло "понад 3000 одиниць" прес-служба Концерну не пояснює.

Варто також додати, що заявлені цифри не співпадають із заявленими раніше. Наприклад, з даними, які оприлюднило керівництво ДК "Укроборонпром" в середині 2015 року.

Бук-М1
Одна з найгостріших тем минулих років була заміна компонентів для комплексів ППО та РЛС

"Ми зіткнулися з проблемою імпортозаміщення. 30 тисяч найменувань ми отримували від нашого північного сусіда… Досить оперативно торік було освоєно близько 11 тисяч найменувань виробів, які ми стали виробляти на підприємствах "Укроборонпрому", це близько 30%. У цьому році значна частина буде освоєна, весь цей час ми змушені були купувати комплектуючі у країнах Європи", – розповідав Роман Романов, тодішній гендиректор Концерну "Укроборонпром".

Читайте також: "Укроборонпром": контракт з "Мотор Січ" на продаж двох Ан-140 може бути підписаний через тиждень