xcounter
#

Україна та Румунія проведуть уже треті за півроку спільні військово-морські навчання

541
Обидві наші країни прагнуть зміцнити бойову співдружність на тлі загрози від ЧФ РФ
Обидві наші країни прагнуть зміцнити бойову співдружність на тлі загрози від ЧФ РФ

Кульмінацією такої співпраці стануть україно-румунські навчання Riverine-2021, заплановані на вересень цього року

Допоміжний корабель "Олександр Охріменко" із загоном водолазів на борту прибув до румунського порту Констанца, аби взяти участь у міжнародному протимінному водолазному навчанні "Дайв – 2021". Про це розповідає прес-служба Військово-Морських Сил України.

Корабель "Олександр Охріменко" вирушає із Одеси в Констанцу для участі в навчаннях "Дайв-2021"

Загалом для участі в навчаннях "Дайв-2021" будуть залучені представники військово-морських сил України, Румунії, США, Болгарії, Грузії та Азербайджану. Ці навчання мають стартувати сьогодні, 2 серпня цього року, вони відбуватимуться в чотири етапи та триватимуть в межах територіальних вод Румунії.

Читайте також: РФ "оголить" Арктику та перекине в окупований Крим всю свою палубну авіацію

Але тут варто відзначити, що ці навчання "Дайв-2021" – стануть уже третіми спільними навчаннями за останні півроку, які проведуть військово-морські сили України та Румунії.

Український моряк з борта "Олександра Охріменка" споглядає акваторію порту Констанци, фото - прес-служба ВМС України

Як розповідав Defense Express, 19 квітня цього року військово-морські сили України та Румунії провели спільне навчання типу PASSEX у акваторії Чорного моря. Від української сторони було виставлено середній десантний корабель "Юрій Олефіренко", від румунської – корвет Contraamiral Horia Măcelaru.

Корвет Contraamiral Horia Măcelaru призначений для боротьби з підводними човнами, його повна водотоннажність - 1600 тонн

Під час цих навчань відпрацьовувалось відбиття атаки малорозмірних катерів, контроль за безпекою мореплавства у визначеному районі, організація протиповітряної оборони та буксирування ушкодженого корабля (в даному випадку – румунського корвета).

Навчання завершились урочистим проходом обох кораблів-учасників навчання

Наступний епізод – навчання Sea Breeze-2021, активна фаза яких тривала із 28 червня по 10 липня цього року. Військово-морські сили Румунії для участі

в морській складовій

цих навчань спорядили той же корвет Contraamiral Horia Măcelaru та флагман свого флоту – фрегат F 222 ROS Regina Maria.

Фрегат F 222 ROS Regina Maria військово-морських сил Румунії

Кульмінацією розвитку бойової співдружності між флотами України та Румунії мають стати спільні навчання Riverine-2021.

Від наших ВМС до цих навчань має бути залучена група МБАКів, рейдовий тральник, десантний корабель (чи катер), морська піхота та Морська авіація ВМС України, також – кораблі Морської охорони. Від румунських ВМС – катери Дунайської флотилії, рейдові тральники, кораблі Прикордонної поліції Румунії.

Прохід спільної групи українських та румунських кораблів по гирлу Дуная у вересні 2020 року під час навчань Riverine-2020

За планом навчань, військові моряки України та Румунії мають провести тренування по траленню окремих ділянок Дунаю, по відбиттю повітряної атаки противника, контролюватимуть маршрути судноплавства та вчитимуться взаємодіяти із морською авіацією обох країн.

Прохід спільної групи українських та румунських кораблів по гирлу Дуная у вересні 2020 року під час навчань Riverine-2020
Читайте також: ВМС та Морська охорона навчались відбивати десант росіян в Азовському морі