xcounter
#

Руслана Хомчака звільнено з посади Головнокомандувача ЗСУ, його замінить Валерій Залужний

Руслан Хомчак
Руслан Хомчак
2399

Руслан Хомчак звільнився з посади Головнокомандувача Збройними силами України

Руслана Хомчака звільнено з посади Головнокомандувача Збройними силами України, яку він займав з 27 березня 2020 року. Про це повідомив прес-секретарь Зеленського Сергій Никифоров.

"З посади йде Головнокомандувач ЗСУ - Руслан Хомчак. Це рішення президента України. Володимир Зеленський не сумнівається у патріотизмі і вірності присязі, фаховості Руслана Хомчака, але він хоче бачити синергію між Міністерством оборони та ЗСУ. Тако синергії ми, на жаль, не бачимо", - повідомив прес-секретарь Зеленського Сергій Никифоров.

Читайте також: Олександр Миронюк прокоментував своє звільнення з посади заступника Міністра оборони України (ексклюзив)

З боку Defense Express зазначимо, що розмови про існування доволі складних відносин між Русланом Хомчаком та міністром оборони України Андрієм Тараном були відомі доволі довгий час.

А перші публічні прояви цього конфлікту з'явились на початку 2021 року, коли Андрій Таран після службового розслідування наклав сувору догану на командувача Повітряних сил Сергія Дроздова та начальника Генерального штаба Сергія Корнійчука - безпосередніх підлеглих Руслана Хомчака.

Андрій Таран
Міністр оборони України Андрій Таран

Своєю чергою Хомчак звернувся до Окружного адміністративного суду Києва з проханням скасувати результати службового розслідування Міністерства оборони. Одночасно з цим у ЗМІ з’явилась інформація, що Таран та Хомчак нібито не спілкуються з жовтня 2020 року. Проте вже екс-Головнокомандувач ЗСУ спростував будь-який конфлікт.

"Це неправда. Ви розумієте, хтось придумує про конфлікти… Є робочі стосунки, де кожен має свою думку, вони можуть посперечатися, можуть обсудити, можуть до чогось прийти. Такого не було, що ми не розмовляли з міністром оборони. Звичайно, це неправда… Комусь це потрібно, і найперше нашому ворогу, щоб дестабілізувати в армії всі управлінські процеси, закинути те, що тут війна, не здороваються…", - заявив 29 березня Руслан Хомчак в інтерв'ю виданню "Гордон".

Руслан Хомчак
Руслан Хомчак спростовував конфлікт між ГШ та МОУ

Проте з огляду на висловлювання прес-секретаря Зеленського - конфлікт все ж таки існував.

"Президент вдячний Руслану Хомчаку за службу. Але на його місце призначено Валерія Залужного, командувача Оперативного командування "Північ". Руслан Хомчак відповідно переходить на посаду першого заступника секретаря РНБО. На цій посаді він замінить генерал-полковника Михайло Коваля", - додав прес-секретар президента України.

Генерал-полковник Михайло Коваль

Слід окремо наголосити - призначення на посаду першого заступника Секретаря РНБО дозволить Русланові Хомчаку зберігати свій вплив не лише на Збройні Сили України, але й також - впливати на увесь "силовий блок" держави. Відтак, можна припустити, що Руслан Борисович і далі буде неофіційно курувати деякі з проектів, до яких він мав "симпатії" на посаді Головнокомандувача Збройних Сил України.

Більш того - в перспективі можна очікувати, що Руслан Хомчак зможе претендувати на посаду Секретаря РНБО. У всякому разі, про ймовірність такого розвитку подій Defense Express розповіли деякі посадові особи, яким відомі усі неофіційні деталі нових кадрових перестановок "в силовому блоці" нашої держави.

Новий Головнокомандувач ЗСУ - генерал-майор Валерій Залужний

Про особу нового Головнокомандувача Збройних Сил України маємо такі дані. Залужний Валерій Федорович народився 8 липня 1973 року в місті Новоград-Волинський Житомирської області. У 1997 році він з відзнакою закінчив загальновійськовий факультет Одеського вищого об’єднаного командного училища, у 2007 році - із золотою медаллю закінчив навчання в Національній Академії оборони України.

В тому ж 2007 році Валерій Залужний був призначений на посаду начальника штабу - першого заступника командира 24-ї окремої механізованої бригади. За два роки, 13 жовтня 2009 року він був призначений командиром 51-ї окремої механізованої бригади.

Валерій Залужний
Валерій Залужний до нового призначення був командувачем військ оперативного командування "Північ"

23 серпня 2017 року Валерій Залужний отримав звання генерал-майора. У 2017 році Валерій Залужний служив на посаді начальника штабу - першого заступника командувача військ оперативного командування "Захід" Сухопутних військ Збройних Сил України. У 2018 році Валерій Залужний отримав посаду начальника Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ - першого заступника Командувача об’єднаних сил.

9 грудня 2019 року генерал-майор Валерій Залужний був призначений на посаду Командувача військ оперативного командування "Північ", і на цій посаді він перебував до сьогоднішнього дня та до моменту призначення Головнокомандувачем ЗСУ.

Читайте також: Міністр МВС Арсен Аваков подав у відставку