xcounter
#

Не Bell, не Iroquois і не військовий: нардепам розповіли, які гелікоптери будуть збирати на Одеському авіазаводі (відео)

SW-205 - ліцензійний Bell 205 від Southwest Florida Aviation International
SW-205 - ліцензійний Bell 205 від Southwest Florida Aviation International
11711

Керівництво ДК "Укроборонпром" нарешті оприлюднило деталі цього проєкту

Подробиці були озвучені під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки (відбулося 11 березня цього року), на якому розглядали питання великовузлового збирання гелікоптерів на базі ДП "Одеський авіаційний завод".

Оновлено: про те, чому "Укроборонпром" не хотів публікувати навіть назви компаній-партнерів у окремому матеріалі Defense Express. Бо виявляється, що UH-1 Iroquois від "Укроборонпрому" це історія про помічника депутата та відірвані лопаті на вертольоті 60-х років.

Читайте також: ​З неба – в бій: ДШВ ЗС України відточують бойові навички (фото)
SW204HP
Насправді це не UH-1, а SW204HP

Як раніше прогнозував Defense Express, насправді виявилось, що мова йде не про пряме співробітництво з Bell, а також і не про збирання військових версій вертольотів UH-1 Iroquois.

На засіданні був присутній і один з представників пулу компаній - інвесторів Григорій Шимшир’ян (віцепрезидент компанії Aviastar Invest Corp), який підтвердив готовність до співпраці з "Одеським авіаційним заводом" та розповів, що перемовини йдуть вже досить давно.

"Наша група зайшла в складі компаній Aviastar Invest Corp (США), DISTAR CZ a.s. (Чехія) та Southwest Florida Aviation International (США – власне виробник гелікоптерів). Ми провели переговори й з Міністерством оборони, на рівні заступника міністра, і з РНБО. Зроблені протоколи, виведений інтерес до виробництва та обсяги виробництва", - повідомив Григорій Шимшир’ян.

Він зауважив, що цей проект повністю фінансується за рахунок приватних коштів (тобто не потребує на цьому етапі залучення коштів з державного бюджету України), а метою є допомога у розвитку українського авіабудівництва.

Bell 205
Цивільний Bell 205

"Я хочу підкреслити, що цей проект на 100% інвестиційний. Наша мета - перенести ексклюзивне виробництво в Україну, щоб підняти галузь літакобудування. Наша мета створення національного продукту", - відзначив віце-президент американської компанії.

Комітет
Основні доповідачі засідання Комітету ВРУ

Також було уточнено, що наразі мова йде про збирання цивільних гелікоптерів американської компанії Southwest Florida Aviation International. Зокрема, моделей SW-205 (ліцензійна модифікація Bell 205, який, своєю чергою, є цивільним варіантом військового гелікоптера Bell UH-1 Iroquois) та SW-205Т (двомоторна версія гелікоптеру – своєрідний "лайт" аналог Мі-8).

Довідка

"Те завдання, яке нам було в останній раз дане, це встигнути зібрати два гелікоптери - 205 (SW-205) і нову модернізацію 205Т, з двома двигунами, з "Укроборонпромом", в рамках укладеного з "Одеським авіаційним заводом" договору про спільну діяльність. І на 30-річчя Незалежності України здійснити підйом цього гелікоптеру", - розповів Григорій Шимшир’ян.

Його слова підтвердив і заступник генерального директора ДК "Укроборонпром" з виробництва Ігор Фоменко.

UH-1
Багатоцільовий гелікоптер Bell UH-1 Iroquois / HU-1 "Huey"

"Ми розробили разом карту імплементації цього проекту, яка складається з декількох частин. Перша, це виготовлення одного чи двох гелікоптерів на території Одеського авіазаводу до 30-річча Незалежності у цивільній версії", - відзначив Ігор Фоменко.

Надалі за планом (можливість надання права на модернізацію підтвердив і представник Aviastar Invest Corp) створення КБ на Одеському авіазаводі, яке за потреби зможе вносити необхідні зміни в ці гелікоптери.

UH-1Y
Сучасна версія військового гелікоптеру Bell UH-1Y Huey

"Потім буде зроблене спільне конструкторське бюро, яке під замовлення Збройних сил України або Національної гвардії, згідно ТТЗ, буде спроможне доробити конструкцію. Якщо треба, забезпечити потрібне озброєння і доробити до військової версії цього гелікоптера", - розповів заступник гендиректора Концерну.

SW205
Цивільні гелікоптери Bell 205A++ від Bell Helicopter Textron та SW205A-1 від Southwest Florida Aviation International

Відповідаючи на запитання голови Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневіча про можливість локалізації, він повідомив, що до рівня локалізації у 50% можна дійти за 3-5 років.

"Але спочатку це буде крупновузлова збірка", - підкреслив Ігор Фоменко.

SWFA
Патенти компанії Southwest Florida Aviation International

Нагадаємо, про можливість цього проекту практично в такому самому форматі Defense Express розповідав власне генеральний представник компанії Southwest Florida Aviation International в Україні Сергій Твердохліб ще влітку 2015 року.

Своєю чергою, у серпні 2018 року прес-служба Концерну повідомила про початок співпраці між американською компанією Aviastar Invest Corp та DISTAR CZ a.s. з Чехії з ДП "Одеський авіаційний завод" (щоправда, у сфері "кооперації з розробки та виробництва літаків").

Укроборонпром
Про співробітництво ще кілька років тому повідомляв сам Концерн

Як вже раніше писав Defense Express, назвати Aviastar Invest Corp відомою компанією - доволі складно. В неї відсутній навіть сайт, але у мережі Linkedin вказано, що керує компанією з 2017 року Генадій Креймерман. Йому також належить ТОВ "Авіастар Інвест Україна", що зареєстровано у житловому будинку у Києві, а також ТОВ "Авіапромінвест" з Одеси. Додамо, що у реєстрах вказано, що він проживає у США у Нью-Йорку.

Таким чином, зостається незрозумілим, чому раніше "Укроборонпром" анонсував початок виробництва саме багатоцільових Bell UH-1 Iroquois виробництва Bell Helicopter Textron, викликавши цією необережною заявою міжнародний скандал.

Укроборонпром
Повідомлення прес-служби Концерну щодо виробництва моделі Bell UH-1 Iroquois повністю не відповідає дійсності

Після чого, посилаючись на "угоду про нерозголошення інформації", продовжував приховувати назву компанії виробника та модель гелікоптера, лише роблячи ситуацію ще гіршою, хоч ніякої таємниці в цьому проєкті начебто й не було.

Читайте також: РНБО ухвалила рішення націоналізувати "Мотор Січ": інвесторам обіцяють компенсацію