xcounter
#
Танки Type 10

​Японія активізує переозброєння армії: замовлено новітні танки з унікальними ТТХ та колісні САУ

Танки Type 10
6191

Токіо закуповує танки Type 10 та самохідні артилерійські установки Type 19

Японія продовжує нарощувати бойову міць своєї армії, замовивши партії новітнього озброєння. Мова йде про нові танки Type 10, які мають прийти на заміну застарілим Type 74, а також про колісні самохідні артилерійські установки Type 19.

Міноборони Японії офіційно повідомило про закупівлю 12 основних бойових танків Type 10 та про 7 САУ Type 19.

Читайте також: ​Mitsubishi F-3: яким буде японський винищувач 6-го покоління
Танк Type 10
Танк Type 10 має один з найкращих показників захситу

Зазначимо, що у складі Сил самооборони Японії (офіційна назва збройних сил країни), знаходиться лише близько 100 танків Type 10. Ця бойова машина від Mitsubishi Heavy Industries є одним із найсучасніших танків у світі - серійне постачання до армії Японії почалось у 2012 році. Разом із 340 одиницями Type 90 та 560 застарілими Type 74, вони становлять основу бронетанкових сил країни.

Type 10 відрізняють унікальні тактико-технічні характеристики, які зумовлені малою вагою танка, потужним захистом та унікальною маневреністю.

Танк Type 10
Максимальна швидкість Type 10 - 70 км/год. Як вперед так і назад

Слід зазначити, що вага Type 10 становить 44 т, а при додатковому бронюванні - 48 т. Це значно менше за вагу багатьох сучасних танків типу Abrams та Leopard 2, вага яких у останніх модифікаціях впевнено перевалила за 60 т.

Зниження ваги було досягнуто використанням нанокристалічної броньової сталі та нових видів бронекерамики, а також зменшення членів екіпажу до трьох бійців завдяки автомату заряджання.

Танк Type 10
Для Японії важливо забезпечити максимальну мобільність своїх військ

Розробники Type 10 гарантують захист танка у лобовій проекції від підкаліберних 120-мм снарядів та пострілів сучасних гранатометів типу РПГ-29 з 250 метрів. Окрім того, захист від вогню ручних гранатометів забезпечено і з бокових проекцій, що для інших сучасних серійних танків досі не реалізовано в повній мірі. Окрім того йдуть роботи із встановлення систем активного захисту.

Завдяки малій масі та потужному 1200-сильному 22,6-літровому дизельному двигуну з новітньою автоматичною трансмісією Type 10 має величезну питому потужність у 27 к.с./т. Максимальна швидкість танку складає 70 км/год. При цьому швидкість заднього ходу теж 70 км/год. Тобто Type 10 - найрухоміший танк на полі бою в світі.

За знищення цілей відповідає традиційна для західної танкобудівної школи 120-мм гармата, але з автоматом заряджання. Точність та ефективність вогню забезпечена сучасною цифровою системою управління озброєнням, а також інтеграцією бойової машини до автоматизованої системи управління військами типу C4I. Вартість одного Type 10 оцінюється у 8,5 млн доларів.

САУ Type 19 - побудована на колісній базі від вантажівки MAN 155-мм артилерійська система зі стволом у 52-калібри. Ця самохідна артсистема має компютеризовану систему управління вогнем, інтегровано до C4I та має автоматизацію процесу заряджання. Враховуючи те, що ці машини з’явились в японській армії лише рік тому, інші точні характеристики Type 19 - невідомі.

САУ Type 19
САУ Type 19

Окремо слід зазначити, що Токіо зараз в цілому робить ставку на максимальну мобільність своїх військ. Для цього перевага віддається бойовій техніці, яка може швидко пересуватися по мережі доріг всередині країни та транспортуватися авіацією. Наприклад, нещодавно стало відомо про замовлення міноборони Японії мобільних бойових систем Type 16 (Type 16 Mobile Combat Systems), які також відомі як "японські винищувачі танків XXІ сторіччя".

Читайте також: Японія придбає "винищувачі танків ХХІ сторіччя"