xcounter
#

Бразилія розробляє тактичний ракетний комплекс із дальністю стрільби до 300 кілометрів

2178
Програма має назву ASTROS 2020
Програма має назву ASTROS 2020

Базою для такої розробки виступає уже існуюча система залпового вогню ASTROS II, яку хочуть адаптувати для стрільби крилатими ракетами

Збройні сили Бразилії ведуть програму ASTROS 2020 по розробці ракетної системи, прототипом якої виступатиме уже існуюча реактивна система залпового вогню ASTROS II, і дальність стрільби якої складатиме до 300 кілометрів.

Один із кроків на шляху цієї програми, як зазначає портал Army Recognition – 31 липня цього року бразильські артилеристи провели із пускової установки РСЗВ ASTROS II випробувальну стрільбу ракетою SS-60, яка пройшла модернізацію та має дальність стрільби до 70 кілометрів.

Читайте також: Бразилія знову прицінюється до української зброї (фото)
Стрільба реактивним снарядом SS-60 із пускової установки ASTROS II

Як "штатну", комплекс за програмою ASTROS 2020 має використовувати крилату ракету AV-MTC, що матиме дальність стрільби до 300 кілометрів. Перший прототип такої ракети був представлений публіці наприкінці 2019 року.

Ракета AV-MTC має твердопаливний двигун, використовує для наведення інерційну навігаційну систему та GPS. Довжина фюзеляжу – 5,5 метрів, польотна маса – 1400 кілограмів, зокрема маса бойової частини – 200 кілограмів, швидкість польоту – дозвукова.

Зовнішній вигляд бразильської крилатої ракети AV-MTC

Цікаво, що для свого тактичного ракетного комплексу за програмою ASTROS 2020 Бразилія хоче використовувати шасі від чеської "Татри", а саме - Tatra Trucks T815-790R39 6×6 та T815-7A0R59 4×4, хоча на "на базовій" РСЗВ ASTROS II використовується шасі Mercedes-Benz 2028A 6x6.

Окрім шасі, тактичний ракетний комплекс за програмою ASTROS 2020 відрізнятиметься від "базової" РСЗВ ASTROS II наявністю броньованої кабіні екіпажу, цифрових засобів зв’язку та навігації, і також – новим радаром стеження, що має замінити собою Contraves Fieldguard AV-UCF.

Один із випробувальних пусків крилатої ракети AV-MTC, що входить до складу тактичного комплексу за програмою ASTROS 2020

В свою чергу, реактивна система залпового вогню ASTROS II була поставлена на озброєння бразильської армії ще в 1983 році.

В результаті ланцюжка вдосконалень ця система отримала можливість застосування одразу п’яти типів некерованих реактивних снарядів різного калібру. У випадку із SS-60 – одна установка ASTROS II може нести пакет із чотирьох таких ракет.

Стрільба батареї реактивних систем залпового вогню ASTROS II, фото ілюстративне
Читайте також: Бразилія хоче замовити колісні САУ для своєї армії