xcounter
#

Від мікросхеми Intel з AliExpress у рашиській ракеті "Торнадо-С" залежить життя американського астронавта

"Торнадо-С" - модернізований радянський "Смерч"
"Торнадо-С" - модернізований радянський "Смерч"
25331

У системі контролю польоту ракети "Торнадо-С" використаний той самий блок, що й на космічному кораблі "Союз" і зібраний він на мікросхемі з AliExpress

Під час дослідження блоків управління керованої ракети 9М544 "Торнадо-С", яка активно використовується рашистами, зокрема й для обстрілу українських міст, були традиційно знайдені західні компоненти. Зокрема ця інформація була отримана ще у серпні минулого року, коли були проаналізовані залишки головної частини.

Але тепер на дослідження потрапила ціла ракета і серед її електронних компонентів була знайдена продукція компанії Intel. І про це говорять детальні фото, які Defense Express отримав у розпорядження. На них блок волоконно-оптичного гіроскопу ТИУС-500. Він виробляється підприємством НПК "Оптолинк" у Зеленограді під Москвою.

Читайте також: У скільки мільярдів обійдеться програма F-22 до 2030 року і що буде, якщо зрештою не спишуть 32 літаки

ТИУС-500 Cyclone II Altera Intel Торнадо-С

І в середині блоку, який відповідає за вимірювання та контролю кутової швидкості обертання та необхідний для забезпечення точності польоту ракети "Торнадо-С", яка може коригувати свій політ, була знайдена наступна мікросхема:

ТИУС-500 Cyclone II Altera Intel Торнадо-С

Її "серцем" є програмована логічна інтегральна схема Cyclone II EP2C8Q208C8N, від Altera, з якої намагались стерти маркування. Й попри те, що ця компанія була у 2015 році поглинута Intel, саме цей IT-гігант продовжує підтримку та випуск Cyclone.

ТИУС-500 Cyclone II Altera Intel Торнадо-С

Також вкрай важливий й другий рядок маркування, бо в ньому міститься код KBBD2Y2101A, який містить всю інформацію відносно чіпу включно із датою виробництва. Таким чином чип був вироблений на початку 2021 року, а сама ракета "Торнадо-С" звідки й був вилучений цей блок, за наявною інформацією, була вироблена вже у дгугій половині 2022 року.

Але одразу необхідно зазначити, що сам чип не належить до військової продукції й він вільний для продажу і фактично є "побутовою" мікросхемою. Й більше того, активно продається у РФ й досі, не говорячи вже про замовлення в інших країнах, зокрема й через AliExpress.

Щодо самого блоку ТИУС-500, то все різко стає значно цікавіше. Бо окрім військових ракет він також використовується РФ у космічному кораблі "Союз МС", який є останньою версією цього відомого радянського корабля.

Союз МС
"Союз МС" (фото: NASA)

Зокрема, як зазначає сама компанія виробник, точніше банальний перепаковщик, саме ТИУС-500 відповідає за керування під час атмосферного спуску капсули корабля.

ТИУС-500

Тобто здійснює контроль за найбільш небезпечною частиною космічного польоту, коли відхилення означає загибель екіпажу. Бо капсула входить в атмосферу зі швидкістю трохи менше за 7,9 км/с, а її поверхня розжарюється до 2000 градусів. І все залежить від того, під яким кутом капсула "Союзу" буде в атмосферу входити та чи зможе підтримувати необхідний кут до розкриття парашутів.

А цей процес віддано під контроль електроніці, яка не належить до класу space чи навіть militray за надійністю та відмовостійкістю й купити яку можливо навіть через AliExpress.

І тепер буде дуже цікаво, коли напевно ця інформація дійде до NASA, бо на наступному кораблі "Союз МС-23" 27 вересня цього року має повернутися на землю астронавт Франсиско Рубіо. Він це мав зробити на "Союз МС-22", але той 15 грудня минулого року отримав розгерметизацію і був повернутий на землю у безпілотному режимі.

Й відносно ТИУС-500 у "Торнадо-С", то вона також цікава тим, що сама плата виконана на зовсім іншому технологічному рівні. І на ній немає слідів маркування військової прийомки міноборони РФ, як і на самому корпусі ТИУС-500.

ТИУС-500 Cyclone II Altera Intel Торнадо-С

Для ілюстрації реального технологічного рівня електроніки РФ, можливо навести інші блоки ракети "Торнадо-С", які точно виробляються у самій РФ про що свідчить відповідні клейма.

Торнадо-С електроніка рф

Зокрема центральні місця на платі російського виробництва посідають базові матричні кристали Н1537ХМ1 від підмосковного "Ангстрем" (створений у 1964 році при Зеленоградскому центрі електроніки "НИИ-336"). Ця компанія вже під санкціями США за виробництво мікросхем для навігаційних систем, що використовуються у російських ракетах.

Й зазначимо, що серія кристалів 1537 була розроблена ще у СРСР десь у 80-х роках. І без доступу до західних мікросхем російська оборонна промисловість у питанні електронних компонентів цілком й залишилась на тому самому рівні. Й можливо навіть ще гіршому, бо навіть на серійних платах російські виробники активно доопрацюють дротами те, що не вдалось розвести під час проєктування.

Торнадо-С електроніка рф

Читайте також: Щоб "запустити" план з 1 млн снарядів для України, треба вирішити одну проблему, в якій замішана Франція, Греція та Кіпр