xcounter
#

Чим посилити ППО ближньої дії: Aselsan пропонує 35-мм гарматний зенітний комплекс Korkut для Збройних Сил України

9685
Система протиповітряної оборони Korkut від компанії Aselsan
Система протиповітряної оборони Korkut від компанії Aselsan

Турецька компанія Aselsan хоче запропонувати Україні власну систему протиповітряної оборони

Питання протиповітряної оборони для України рано чи пізно має бути вирішено. Defense Express у свої матеріалах неодноразово наполягав на актуальності та невідкладності цієї проблеми.

У контексті переоснащення ППО ми розповідали про дійсно масштабні плани Польщі з оновлення ППО, а також про досвід переходу цієї країни на національні системи; аналізували можливості закордонних систем та розповідали про модернізацію власних комплексів.

Читайте також: Компанія Aselsan відкрила офіс в Україні
ЗГРК
Сьогодні ЗСУ оснащені радянськими системами ППО

Водночас наразі є ймовірність того, що від аналізів та розмов про закупівлю комплексів ППО ми можемо перейти до конкретних пропозицій. Так, як стало відомо Defense Express, турецька компанія Aselsan планує запропонувати України свою систему ППО ближньої дії. Отже, про що йдеться?

самохідний зенітний комплекс Korkut
Самохідний зенітний комплекс Korkut

Зброя, яку Туреччина планує представити Україні – це 35-мм самохідний зенітний комплекс Korkut, розроблений відповідно до стандартів НАТО.

Він призначений для протиповітряної оборони механізованих військ та мобільних підрозділів, а також стаціонарних військових баз. Система забезпечує захист зони охоплення, виконуючи операції від виявлення до перехоплення та знищення цілей.

"Aselsan пропонує Збройним Силам України перевірену на місцях систему ППО, яка відповідає усім оперативним та тактичним вимогам", – йдеться у повідомленні компанії.

Korkut cистема Aselsan
Три самохідних зенітних комплекси та командний пункт – повний склад системи Korkut
Повноцінна система Korkut складається з трьох 35-мм самохідний зенітних комплексів та одного командного пункту. Завдяки власним датчикам та програмним алгоритмам, ця система може працювати повністю автономно, а за потреби – під управлінням системи вищого рівня.
Korkut система Aselsan
Командний пункт системи Korkut

Машина командування та контролю, яка управляє трьома гарматними системами, здійснює захоплення та відстеження цілей за допомогою пошукового 3D-радара, має інтегровану систему розпізнавання загроз "свій-чужий". Ефективний радіус дії – 70 км.

Цікаво, що функції контролю та управління цього командного пункту можуть бути реалізовані й для інших комплексів ППО.

Самохідний зенітний комплекс Korkut
Самохідний зенітний комплекс Korkut

Самохідний зенітний комплекс Korkut оснащений здвоєною 35-мм гарматою Oerlikon KDC-02, що виробляється за ліцензією турецькою компанією МКЕК. Дальність дії – 4 км, швидкість – до 1100 пострілів на хвилину. Додатково комплекс може бути озброєний ПЗРК Stinger чи іншою системою.

Цікаве – про боєприпаси. Крім класичних типів, турецький Korkut також може стріляти 35-мм боєприпасами Air Burst (ATOM), що розроблені компанією Aselsan.

35-мм боєприпас Air Burst (ATOM)
35-мм боєприпас Air Burst (ATOM)

Як стверджують розробники, ці боєприпаси значно підвищують ефективність комплексу Korkut проти низки сучасних загроз, зокрема крилатих ракет, ракет "повітря-земля" та БпЛА, а також проти вертольотів та винищувачів.

Ба більше, Korkut має автоматичний безстрічковий механізм подачі боєприпасів (ALAFM), який надає унікальну можливість одночасного завантаження в магазин різних типів боєприпасів і можливість зміни типу боєприпасів за короткий час – менш як за 15 секунд.

"При розробці механізму ALAFM було враховано всі можливі вимоги безпеки щодо завантаження боєприпасів всередину транспортного засобу", – зазначають в Aselsan.

Самохідний зенітний комплекс Korkut
Самохідний зенітний комплекс Korkut

Самохідний зенітний комплекс та машина командування та контролю базуються на бронемашині FNSS ACV-30 – вона плаваюча і може долати річки та глибокі води. Максимальна швидкість по дорозі – 65 км/год, по воді – 6 км/год. Зазначається, що система Korkut може ефективно вести вогонь на ходу.

Як повідомили Defense Express у компанії Aselsan, у випадку закупівлі цих комплексів розробник пропонує проведення навчання на робочому місці для забезпечення максимальної польової підтримки та надає вже стандартну пропозицію з локалізації виробництва системи Korkut у випадку отримання відповідного запиту від української сторони.

Читайте також: Дрони великих змін: Wall Street Journal про турецький Bayraktar TB2, війни, технології та Україну