xcounter
#

Чеська Excalibur Army підписала угоду про виробництво РСЗВ на шасі Tatra в Індонезії, на черзі - Україна

122-мм  РСЗВ RM-70 Vampire на шасі Tatra 8х8
122-мм РСЗВ RM-70 Vampire на шасі Tatra 8х8
5498

Чеська компанія Excalibur Army​ підписала угоду з індонезійською компанією PT REPUBLIK DEFENSINDO про спільне виробництво в Індонезії 122-мм ракетних установок RM-70 Vampire на шасі Tatra та передачу необхідних технологій.

Контракт, як повідомило чеське видання Czech Defence Journal, був підписаний 22 лютого цього року на виставці IDEX 2021 на стенді CZECHOSLOVAK GROUP (CSG).

Виробництво ракетних установок на шасі 4х4, 6х6 та 8х8 у Батамі та поставки збройним силам Індонезії розпочнеться вже в 2021 році. Угода створює потенціал для експортних замовлень та співпраці на десятки мільйонів доларів.

Читайте також: ​Новітня українська РСЗВ "Буревій" пройшла вогневі випробування: ексклюзивне відео

Проєкт є продовженням співпраці між двома компаніями і є наслідком позитивної співпраці з постачання чеських ракетних установок Vampire RM-70 для Збройних сил Індонезії протягом останніх років.

Компанія Excalibur Army, що входить до холдингу CZECHOSLOVAK GROUP, є чеським виробником та продавцем військової техніки, запасних частин, зброї, боєприпасів та іншого військового обладнання.
РСЗВ від Excalibur Army на базі Tatra 4х4

На сайті компанії стверджується, що замовникам пропонуються РСЗВ формулою 4х4, 6х6 та 8х8, всі вони побудовані на унікальному шасі Tatra, що дозволяє їм впевнено долати важку місцевість.

У кабіні РСЗВ RM-70 Vampire

Щоб забезпечити швидку і точну стрільбу, усі РСЗВ можуть бути оснащені системою управління вогнем - обчислювальною технікою, інерційною навігацією та системами зв'язку, які покращують як незалежне управління в місіях, так і координацію кількох об'єднаних артилерійських підрозділів.

Варто зазначити, що керівництво Збройних Сил України також розглядає співпрацю з EXCALIBUR ARMY та Tatra у контексті переходу ЗСУ на нові колісні платформи, які відповідають вимогам країн-членів НАТО, з подальшою локалізацією їхнього виробництва в Україні. Насамперед йдеться про оновлення можливостей РСЗВ різного калібру.

Вільха-М
Пуск ракети "Вільха-М"

Нагадаємо: зараз такі РСЗВ як "Град", "Ураган", "Смерч", а також "Вільха", розміщено на платформах "Урал", ЗИЛ та МАЗ, які були розроблені у 60-70-х роках та не виробляються в Україні. Фактично зараз оборонно-промисловий комплекс України та самі ЗСУ здатні лише підтримувати їх у працездатному стані.

Водночас єдиний вітчизняний виробник вантажних автомобілів - КрАЗ, що знаходиться у приватній власності та почав процедуру банкрутства. За весь 2020 рік він зміг реалізувати лише 29 машин. Його майно виставлено на продаж Фондом гарантування вкладів.

Буревій
"Буревій" на перших випробуваннях

У листопаді 2020 р. Шепетівський ремонтний завод, відповідно до спільного рішення з Міноборони, провів випробування новітньої реактивної системи залпового вогню "Буревій". Ця система розглядається, як заміна застарілим РСЗВ "Ураган", які знаходяться на озброєнні Збройних Сил України.

Буревій
"Буревій" виконано на шасі від Tatra

РСЗВ "Буревій" виконаний у калібрі 220-мм та може використовувати всі наявні реактивні снаряди для "Урагану", а також нові, зі збільшеною з 35 до 65 км дальністю знищення цілей, які розробляються КБ "Південне" у рамках програми "Тайфун-2".

РСЗВ
РСЗВ "Буревій" у калібрі 220-мм

"Буревій" розміщено на високопрохідному шасі Т815-7Т3RC1 від чеської Tatra з колісною формулою 8х8. Вона належить до останнього покоління військового транспорту цієї компанії та відрізняється надвисоким рівнем прохідності, максимальною швидкістю понад 100 км/год, рівнем економічності та ергономічності.

Шасі Tatra при його адапатції під потреби замовника також розглядається для встановлення нових українських систем РСЗВ "Вільха" та БПкРК "Нептун". Проте першим кроком стане саме модернізація РСЗВ "Ураган" до рівня "Буревій".

Макет високоточної системи "Вільха" (вверху) та берегового протикорабельного комплексу "Нептун" (внизу) від ДержККБ "Луч" на шасі від компанії Tatra на виставковому стенді IDEX-2021.
Читайте також: ЗСУ невдовзі можуть перейти на чеські шасі Tatra